Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdshuset som tar digtillbaka till medeltiden

/
  • För att förstärka känslan av medeltid är också bägare, tallrikar och bestick gjorda i tidstypisk stil. Christine Tomtlund och Mats Andersson har drivit Kaggen i tre år.
  • Dörrarna till bänken har Mats Andersson själv gjort.
  • Puben där bland annat mjöd kan beställas.

För den som funderar på att ordna en privat fest och vill uppleva känslan av medeltiden så finns den möjligheten i Björnhyttan.
I det gamla sädesmagasinet vid herrgården finns nämligen det medeltida värdshuset Kaggen.

Annons

Det var för fyra år sedan som Mats Andersson, Christine Tomtlund samt Eva-Marie och Torbjörn Tomtlund köpte herrgården i Björnhyttan.

I köpet ingick flera byggnader, bland andra det drygt 160 år gamla sädesmagasinet.

Med sig i flytten hade Mats och Christine ett intresse för hur folk levde på medeltiden. Och ganska snart föddes idén att starta en hobbyverksamhet i magasinet med inriktning på medeltiden.

Mats är ambulanssjuksköterska i Fagersta och Christine konstnär, så båda var inställda på att det skulle ta sin tid att komma i gång och det som båda upplevde som mest tärande, både ekonomiskt och tidsmässigt, var alla tillstånd som behövdes.

Men cirka ett år efter flytten kom verksamheten i gång.

I magasinets markplan finns nu en pub och ett modernt kök. Festsalen är belägen en trappa upp och på våning två finns en utställningslokal.

Puben och festsalen är inredda med känsla och smak för att skapa en atmosfär av att vara förflyttat några hundra år bakåt i tiden.

– Det är ett arbete som fortsätter hela tiden, men vi gör inget som inkräktar på själva byggnaden. Däremot ser vi till att allt som görs får en känsla av medeltiden, det är alltså inget man kan köpa på IKEA så det tar tid, säger Mats Andersson.

Sedan starten har man årligen haft runt tio stora arrangemang (sommartid) och då handlar det om slutna sällskap. Några planer på att öppna Kaggen för allmänheten har paret inte.

– Det är ju som sagt en hobbyverksamhet, förklarar Christine.

Mats berättar dock att det finns planer på att ordna bed and breakfest i medeltida stil.

– Men tillsvidare försöker vi att hålla verksamheten på den nivå vi har i dag och med slutna sällskap.

När något sällskap bokat värdshuset och vill ha medeltidstema klär sig Mats och Christine i tidstypiska kläder. Man erbjuder mat med anor från den tiden och även dryck, som mjöd.

– Men vi har modernt porslin också, påpekar Mats.

Han säger också att de har ett bra nätverk när det gäller artister som agerar som på medeltiden.

Mer läsning

Annons