Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vad ska hända?": Ludvikaborna bjuds in till samtal med toppolitikerna

Vad har hänt?
Vad händer nu?
Vad ska hända?
Nu är det hög tid att medborgarna i Ludvika ges chansen att få svar på sina frågor.

Annons

Små vardagsfrågor som fågelskit nere vid Väsman och sly engagerar folk, konstaterar Åke Henriksson (S). Han berättar att partiet kommer att bjuda in kommuninvånarna till

Det tycker i alla fall Socialdemokraterna med Åke Henriksson i spetsen. För ett par månader sedan började han bearbeta partikamraterna med idén att man skulle ordna med dialogmöten där allmänheten får träffa partiets främsta företrädare.

– Det är mycket diskussioner ute bland folk om att saker är åt helvete och så vidare. Jag vill se ett bättre klimat i de politiska diskussionerna där allmänhet och medlemmar kan få svar på sina frågor. Då kan man få förståelse för att det ibland kan vara komplicerat medan annat kan vara lättare att ändra på.

Hans erfarenhet är att vardagsfrågor som kan tyckas obetydliga engagerar många och där man förväntar sig att politikerna agerar och ger besked.

– Exempel på sådana frågor är fåglarna som skiter på bryggorna nere vid Väsman och att man retar sig på synen av sly och ifrågasätter varför det inte röjs. Men det finns också större frågor som behöver få svar. Till exempel hur det ser ut med kommunens investeringar framöver i skolor, förskolor och annat.

– En fråga som jag personligen undrar över och som jag vet diskuteras bland många Ludvikabor, är riksvägen genom stan. Man kan fråga sig varför de inte bygger en ny väg vid Kajvägsbron för att slippa stoppen och köerna vid järnvägsövergången. Varför skyller man på att det inte är möjligt för att det finns värdefulla växter på Roths äng? Roths äng behöver inte påverkas av ett vägbygge.

68-årige Åke Henriksson är ordförande för centrala s-föreningen i Ludvika. I själva kommunpolitiken har han dock en mer undanskymd roll och hans enda uppdrag är som ersättare i vård- och omsorgsnämnden. Men han får höra mycket när han är ute och rör sig bland folk.

– I 17 år jobbade jag fackligt från LO-borgen i Stockholm och dessförinnan var jag ombudsman för Handelsfacket och ordförande för en Metallavdelning. I fackligt arbete är medlemmen i centrum och i politiskt arbete i kommunen ska invånarna vara i centrum, resonerar Henriksson.

Socialdemokratiska arbetarekommunens styrelse har anammat hans förslag om medborgardialoger och nu har ett schema satts ihop med en första träff den 9 november mellan 18 och 20 i ABF-lokalerna i hörnet Storgatan – Köpmansgatan.

Då ges medlemmar och allmänhet möjlighet att ställa frågor till Ingvar Henriksson som är ordförande i kommunens fastighetsbolag och Sören Finnström som har motsvarande roll i bostadsbolaget Ludvikahems styrelse.

Därefter dröjer det till 18 januari innan man har nästa träff där social- och utbildnings ordförande Hanna Lindgren och räddningsnämndens ordförande Björn Flinth medverkar. Sedan fortsätter det med träffar fram till 15 mars.

Mer läsning

Annons