Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställning i Ludvika – tar upp följder av dåd mot EU-migranter

I början av augusti 2015 brann det i ett skogsområde i Göteborg och en boplats tillhörande en grupp EU-migranter brändes ned till grunden. Dessutom blev några av dem misshandlade.
Nu har följderna av illdådet blivit konst och visas som utställning i Ludvika fram till 12 november.

Annons

Hållams Linnea Henriksson blev tagen av händelserna vid Sjöbergen och skildrar med textilkonst sitt möte med det brända och förändrade landskapet.

Det är Hållams Linnea Henriksson, 27, som i konsthallen i Folkets hus ställer ut fem textilskulpturer och dessutom ett ljudverk.

– En röst skildrar ett möte med ett förändrat landskap. Ur Sjöbergen, som min utställning heter, kan ses som en betraktelse som tar upp situationen för utsatta människor, säger hon.

Hållams Linnea Henriksson är född och uppvuxen i Garsås, beläget mellan Rättvik och Mora. I 20-årsåldern lämnade hon byn och började så småningom att studera på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg.

– 2013 tog jag kandidatexamen, berättar hon, och det framgår att hon i sin textilkonst gärna tar sig an frågor som rör plats, sammanhang, hemhörighet och relationer mellan människa, material och omgivning.

– Jag ville uppmärksamma det som hände vid Sjöbergen, denna fruktansvärda attack.

Ur Sjöbergen är en satellitutställning till Vägskäl 2016 som är en utställning som pågår i Leksands kulturhus mellan 8 oktober och 12 november. I Ludvika har Hållams Linnea Henriksson vernissage på lördag den 15 oktober klockan 13 – 15.

Lördagen därpå, den 22 oktober mellan 13.00 och 14.30, kommer hon i konsthallen att berätta om sitt konstnärskap och samtala med konstnärskollegan Johanna Hästö om utställningen.

Utställningen genomförs i samarbete med Västerbergslagens Konstförening, Konst i Dalarna och studieförbundet Vuxenskolan.

Mer läsning

Annons