Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsparkning av kommunalråd och fyrfaldigt leve inslag under budgetfullmäktige

Den tre timmar långa budgetdebatten i kommunfullmäktige innehöll några få utspel. En av "spelmännen" var Roland Johansson (SD) som ogillar att det sitter tre kommunalråd i Stadshuset.

Annons

Budgeten är dopad med 41,7 miljoner i flyktingbidrag och 19 miljoner i utdelning från VB-Energigruppen. De här pengarna kan man inte räkna med i framtiden, hävdade Roland Johansson (SD).

Leif Pettersson (S) är den ende i trion som har heltidstjänst och det räcker med honom som kommunalråd, menar SD.

Lotta Wedman (MP) och Lars Handegard (V) bör fråntas uppdragen som kommunalråd på deltid.

– Då sparar vi 900 000 per år. Sen kan man undra varför Leif Pettersson har 125 procent av referensbeloppet i lön när han har två medhjälpare, yttrade Roland Johansson.

Lotta Wedman svarade:

– Roland, vi kostar inte mera. Mitt arvode fanns tidigare också men då hette det inte kommunalråd.

Lars Handegard (V) viftade flitigt och ville ha ordet. Men han kommenterade inte utspelet om att han borde avsättas från posten som kommunalråd – av ekonomiska skäl.

Hag-Lasse Persson (S) gjorde endast ett inlägg under eftermiddagen men det var å andra sidan det som präglades av mest engagemang. Det handlade om kulturskolans väl och ve och där Persson gjorde klart att han är minst sagt missnöjd med hur kulturskolan har behandlats när det gäller lokalfrågan.

– Jag är helt emot att Kulturskolan tvingats flytta till VBU och det protesterar jag emot. De måste få en annan lokal, underströk Hag-Lasse Persson och avslutade med ett fyrfaldigt leve för kulturskolan.

En annan fråga som debatterats mycket under året är framtiden för Hyttbacken, området mellan Östra Storgatan och kraftstationen, där vissa menar att Ludvikas vagga stod. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Sten G Johansson (V) har nyligen fått brev från en privatperson som betonat betydelsen av att Hyttbacken med sina flerhundraåriga hus räddas.

Johansson har svarat brevskrivaren att "Hyttbacken med byggnader är ju ett intressant område som jag hoppas att vi kan politiskt komma överens om att ställa i skick". Nu framförde han ungefär samma sak i fullmäktige:

- Jag hoppas att Hyttbacken kan utvecklas till ett attraktivt besöksområde och då tillsammans med Hammarbacken.

Slutligen kan noteras att nazisten Pär Öberg från Nordiska Motståndsrörelsen, invald i fullmäktige genom att han kuppade sig in på ett SD-manat, ännu en gång ondgjorde sig över "massinvandringen".

– Det är lite av charader här där man bjäbbar om småsaker och så godtas majoritetens budget. Nordiska Motståndsrörelsen föreslår avslag på alla budgetförslag och att man i nytt förslag tar fram en tydlig post om vad massinvandringen kostar.

Kommunalrådet Leif Pettersson (S) inledde budgetdebatten med dagens längsta anförande som pågick i 23 minuter. Bland annat berättade han att investeringsbudgeten det kommande året är satt till 237 miljoner.

Mer läsning

Annons