Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Usch, hur det ser ut i Håksberg

/

Annons

Så ser Håksbergslaven ut idag. Se bildspel! Klicka här!

Håksbergslaven är mycket speciell, så speciell att förvaltningschefen vid miljö- och bygg i Ludvika, Bror Wallin, liknat den vid en fallossymbol och på skoj lagt fram förslag om att man skulle ordna med vigslar i Håksberg och bygga om laven till första kärleksnattens hotell.

Laven bär nu en mobiltelefonmast.

Intill laven finns länsarkivet. Att inte arkivets personal gått med protestlistor och uppvaktat makthavare att stoppa förfallet runt den gamla gruvan är ofattbart.

Ett eldorado dock för älskare av Fordbilar. Nu vet jag varför det inte står en Ford på våran gård, i Håksberg står de gamla vraken.

Centralschaktets lave var en av de första i betong i Sverige och ligger tillsammans med anrikningsverket väl synlig över sjön Hillen. Fram till 1979 bröts gruvfältet för att försörja metallurgin vid Domnarvet.

Under marken från till gruvorna i Källbotten, Ickorbotten och ned till Iviken vid Väsman går det en underjordisk väg med snedbana upp till Iviken.

Lundin Mining som mutat in gruvfältet har också mutat ni sjön Väsman och Finnäsgruvorna på andra sidan sjön.

De vill undersöka om man kan nå malmen under sjön från Iviken med en ort hundratals meter under sjöbotten.

Bland gammalt gruvfolk så är man övertygade om att det under Väsman finns en malmkropp större och rikare än malmen i Grängesberg, men försöken att nå malmen på 1950-talet slutade i att det sprutade sjövatten när man försökte ta sig genom förkastningssprickorna.

Dagens drömmare tror att om man bara går djupare så... Då kanske man hittar en malm större än Kirunas.

Lekomberg är en annan höglänt belägen gruva mellan Sörvik och Brunnsvik utanför Ludvika, där brytningen upphörde i slutet av 1940-talet. En gång fanns här stort anrikningsverk och linbana till gruvan i Källbotten, idag en kulturhistorisk utsiktsplats med fin vy över sjön Väsman där man kan se gruvlavarna i Blötberget och Grängesberg samt tyskgruvans kolkraftverk murat i grått Ludvikategel.

Intill i Sörvik fanns fram till 1963 också en gruva.

Och om man nu ska tro på rykten, så har man hittat en guldfyndighet i trakten.

Mer läsning

Annons