Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp 400 kronor – soptaxan chockhöjs

Kommunen planerar att nästa år höja soptaxan med cirka 20 procent.
– Det här har ingenting att göra med införandet av ett nytt sopsystem, säger återvinningschefen Ola Nyström.

Annons

Nästa år höjs sopavgiften troligen med cirka 400 kronor i Ludvika kommun. 2018, eller 2019, väntar en ny höjning med åtskilliga hundralappar.

Politikerna i samhällsbyggnadsnämnden har redan godkänt höjningen. I dag tisdag ska förslaget behandlas av kommunstyrelsen och senare i november tar kommunfullmäktige det definitiva beslutet.

I år betalar villaägare 2 104 kronor för sophämtningen. Med en höjning på cirka 20 procent kommer taxan att öka med ungefär 400 kronor.

Ola Nyström konstaterar att det är en kraftig höjning och att den delvis beror på bildandet av det för Ludvika och Smedjebackens kommuner gemensamma bolaget WBAB (Wessman Barken Vatten och Återvinning AB).

Med det nya bolaget har det blivit ökade overheadkostnader. Bolaget har tillförts personal som inte fanns förut; en vd, en controller (ekonom) och en ekonomiassistent. Och så har vi chefer som följt med till bolaget fått en liten löneförhöjning eftersom vi fått större verksamhetsområden, upplyser Ola Nyström.

Verkställande direktör för bolaget är Sabine Dahlstedt. Hon vill som motiv för chockhöjningen framhålla att det redan inför 2016 fanns behov att höja, främst beroende på ökade kostnader för återvinningen. Men 2016 begränsades höjningen till fyra procent och det berodde på att man kunde använda sig av ett överskott från 2015 på 1,5 miljoner.

– I år har vi inget överskott att ta av och därför finns det behov av att göra denna höjning, betonar Dahlstedt, och tillägger att en annan orsak är "uteblivna intäkter".

En del av höjningen förklaras med att du kommit in som vd och att det kommit in en ekonom och en ekonomiassistent?

– Ja, så är det. Men det är också så att det för 2017 är budgeterat exakt samma overheadkostnader för kvarstående personal i Ludvika kommun; Göran (Andersson, förvaltningschef vid samhällsbyggnad), ekonomerna med flera, som för 2016. Man har inte minskat på tjänsterna i Ludvika kommun.

Antyder du att man skulle ha kunnat minska i Ludvika?

– Jag säger bara som det är, det är samma nivå kvar. Göran har ju ändå blivit av med mycket av hanteringen kring återvinning och vatten och avlopp. Men han har kanske inte hunnit titta över sin organisation.

Hur tror du att villaägare som får soptaxan höjd med 400 kronor reagerar på att en del av höjningen beror på att du och några till kommit in i organisationen?

– Man ska se det som att vi i dag har en helt annan organisation som är mycket starkare än tidigare, svarar Dahlstedt och påpekar att kommuninvånarna kommer att ha nytta av organisationen när ett nytt sopsystem med "fastighetsnära insamling" börjar införas 2018.

– Vi kan ta oss an utmaningarna som Ludvika står inför och bygga ett bra och hållbart återvinningssystem. Negligerar man de utmaningarna nu, då kommer det att kosta rejält sen.

Som DT tidigare skrivit kommer införandet av fastighetsnära insamling att medföra rejäla taxehöjningar. Det talas om flera hundralappar, kanske till och med uppåt 1 000 kronor per år. Dessa höjningar liksom nästa års höjning kommer förstås även att beröra dem som bor i flerbostadshus.

Behöver man höja soptaxan 2017 även i Smedjebacken?

– I Smedjebacken är vi inne i en budgetprocess så det vet jag ännu inte, svarar Sabine Dahlstedt.

Så här motiverar WBAB förslaget om kraftigt höjd soptaxa.

Mer läsning

Annons