Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung man jagades med yxa och blev misshandlad – två män döms för flera brott

Två män var beväpnade med yxa och kniv när de jagade en ung man i Ludvika i somras.
Den ene mannen misshandlade även den unga mannen och döms nu till fängelse för tre olika brott. Den andre döms till skyddstillsyn för två brott. De båda både erkänner och förnekar brott.

Annons

Två män har dömts för flera brott  begångna i Ludvika i somras. De båda jagade efter en annan man, beväpnade med yxa och kniv.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Reaktionerna i Ludvika efter beskedet om att 51 jobb försvinner: "säljer för billigt"

Inför sportlovet: Expertens bästa bokningstips och hit vill svenskarna helst åka – ”Stor efterfrågan

Dina gamla spel kan vara värda tusenlappar – här är 20 Nintendo-spel du vill hitta i gömmorna

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömda duon består av en man i 50-årsåldern, bosatt i Ludvika kommun, samt en man i 35-årsåldern, bosatt i Örebro län.

Den 30 juni i fjol befann sig männen vid en gångbana, intill Väsman, i Ludvika. I samband med detta kom en grupp med ungdomar förbi. Så långt är alla inblandade överens. Vad som sedan hände är de dock oense om.

En av ungdomarna har berättat att männen sade något och när han gick fram för att fråga vad de sa så fick han ett slag i ansiktet. Han har sedan uppgett att de båda männen jagade honom från platsen och att den ene mannen hade en kniv och den andre en yxa som höjdes mot målsäganden.

Målsäganden har sedan berättat att han återvände till platsen för att hämta sina solglasögon, som han tappade vid slaget. Då blev han på nytt jagad av de båda männen. Den yngre av dem sparkade honom så att han föll till marken. Sedan satte mannen sig över honom, med kniven i handen, och slog honom flera gånger.

Den yngre mannen har förnekat misshandel och olaga hot. Han har uppgett att målsäganden var stöddig och att de båda började slå varandra samtidigt. Han har uppgett att han inte alls satte sig över målsäganden och slog denne. Däremot har han erkänt att han tog fram kniven för att skrämma bort ungdomarna.

Den äldre av männen har uppgett att han hade en yxa på platsen, för att han skulle klyva ved. Han har förnekat brott men medgett att han gick eller sprang efter målsäganden, med yxan i händerna, men att han aldrig höjde yxan mot honom.

Falu tingsrätt konstaterar att vittnen som har hörts om händelsen har styrkt målsägandens version av händelsen. Målsägandens berättelse om händelseförloppet får även stöd av fotografierna föreställande hans skador.

Den yngre av de båda männen döms till två månaders fängelse för misshandel, olaga hot samt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Han har erkänt det sistnämnda brottet. Han ska även betala 15 000 kronor i skadestånd till målsäganden.

Den äldre av de båda männen döms för olaga hot samt ett fall av ringa narkotikabrott som begicks den 13 oktober i fjol. Då hade mannen 0,47 gram cannabisharts på sig när han vistades på en plats i Ludvika. Han har erkänt det brottet.

Straffet blir att en tidigare utdömd skyddstillsyn avser även denna brottslighet. Mannen ska även betala 7 000 kronor i skadestånd till målsäganden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons