Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvärpolitisk manifestation mot nazismen: ”Vi blockerar gågatan”

Politikerna i Ludvika har tröttnat på att se nazister på gågatan på lördagarna.
Under hela dagen i dag genomför partierna en gemensam manifestation mot nazismen.

Annons

– Under hela lördagen, från 8 till 16, kommer vi att blockera gågatan. Hela tiden kommer minst en representant för alla partier i kommunfullmäktige att finnas på plats på gågatan vid Carlavägen, Storgatan.

Det berättar Sten G Johansson (V), vice ordförande i fullmäktige och den som tagit initiativet till manifestationen.

Sten G Johansson (V). Montage.
De önskar en stark ledare som härskar och som de kan se upp till. De hatar de andra, de okända, de från andra platser och länder.

Han menar att det i rikspress har framstått som att partierna i Ludvika och dess företrädare är flata mot nazisterna. Nu vill man visa att man står enade mot Nordiska Motståndsrörelsen NMR.

– Vi är inte nöjda med situationen och nu vill vi manifestera för medmänsklighet och mot rasism och det här är vi överens om i alla partier. Vi kommer att ha en eld under dagen och där kommer representanter för alla partier att tjänstgöra med vakthållning, berättar Sten G Johansson.

Man kommer också att dela ut flygblad med det uttalande som M, L, C, BOP, SD, MP, S och V står bakom.

Uttalandet i sin helhet:

”Vi vill att Ludvika kommun ska präglas av öppenhet, medmänsklighet och respekt för de mänskliga rättigheterna. För oss gäller detta på lokal, nationell och internationell nivå. Det är viktigt att vi står upp för dessa värden eftersom vi vill leva i en fungerande demokrati där man oavsett bakgrund ska känna sig trygg och kunna leva ett värdigt liv.

På initiativ från Sten G Johansson (V) genomför partierna i Ludvika en heldagsmanifestation mot nazisterna. ”Det är viktigt att ta avstånd från dessa antidemokratiska krafter.”

Strömningar som motverkar detta finns. De mer extrema ser demokratin som ett svagt styrelseskick och önskar en stark ledare som härskar och som de kan se upp till. De hatar de andra, de okända, de från andra platser och länder.

Hatet har ofta sin grund i rädsla och okunskap eller brist på förmåga till inlevelse, om hur en livssituation kan förändras över en natt, genom krig, politisk förföljelse, våld eller naturkatastrofer. Ibland slår deras åsikter igenom på möten eller i media trots att dessa extremister är ett fåtal.

Det är viktigt att ta avstånd från dessa antidemokratiska krafter och inte låta deras åsikter få inflytande över vår demokrati och vår kommun, Vi måste värna om vår öppenhet och frihet och bemöta människor med respekt.

Våra värden grundar sig på FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna. De vill vi försvara.”

Här på gågatan kommer de åtta partierna att ha vakthållning vid en eld som kommer att brinna under åtta timmar i dag.

Mer läsning

Annons