Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tropiskt väder i Västerbergslagen

Annons

Många ställer sig frågan vad det är med vädret. Temperaturen är inte särskilt hög, likväl forsar svetten utan att man behöver göra särskilt mycket.

Förklaringen ligger i att luftfuktigheten är extremt hög just nu. Vid lunchtid på måndagen var den 95 procent vid mätstationen i Skeppmora och ännu värre var det på söndagen. Då stannade fuktmätaren på 98 procent, trots att var uppehållsväder.

Under lördagen sken solen och då ska normalt luftfuktigheten ligga på runt 40 procent.

- Då pendlade det mellan 70 och 80 procent och det är rent av tropiskt klimat, säger Therese Fogman.

Förklaringen ligger i att det varit extremt varmt vid Svarta havet och då plockas fuktig luft upp och sedan har den blåst norrut mot Skandinavien och då får vi ett väder med extremt hög luftfuktighet.

- Det är mycket ovanligt att det blir så här, det kan gå många år mellan gångerna, förklarar Therese Flogman.

Många människor känner ett obehag när det blir så här fuktigt, andra tycker det är skönt med lite tropiskt klimat.

Det är främst astmatiker och människor med kärl- och hjärtsjukdomar som får problem. men vid akutmottagningen på Ludvika lasarett har de inte noterat någon anmärkningsvärd tillströmning av människor som har problem med luftfuktigheten.

Gunnel Karlsson, vid Ludvika norra vårdcentral rekommenderar människor att försöka sänka temperaturen, med hjälp av exempelvis fläktar.

- Helst skulle det vara en klimatanläggning, men det är svårt för de som bor i lägenhet, säger hon.

Annars handlar det om att ta det lugn och dricka mycket.

- Speciellt lite äldre människor känner inte att de blir törstiga på samma sätt som unga, så där bör man vara lite uppmärksam, uppmanar Gunnel Karlsson.

Ett annat problem som följer i spåren av det fuktiga vädret är att mögel och svampar trivs och därmed ökar tillväxten i exempelvis hus och husgrunder. Där handlar det om att se till så det är bra ventilerat.

- Trösten är att snart har det är vädret blåst bort och det blir torrare, säger Therese Fogman.

Mer läsning

Annons