Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre dalakörer i mäktigt möte

/
  • Tre kyrkokörer från Dalarna leddes med säker hand av den välkände köreldaren Anders Nyberg i Grangärde kyrkan.
  • Konsertens solist var ett världsnamn, Jennifer Ferguson, en av Sydafrikas allra främsta singer/songwriters.

Utomhus levererade försommaren i lördags en rejäl portion av det bästa en svensk sommar har att erbjuda.
I Grangärde kyrka erbjöds däremot svalka - och körsång av ädlaste valör.

Annons

Det var nämligen frågan om de tre kyrkokörerna från Järna, Grangärde och Säfsnäs och deras gemensamma möte och konsert tillsammans med ingen mindre än den välkände körledaren, kompositören och musikern Anders Nyberg som har sina rötter i Malung.

Han har också arbetat med film, och hade bland del i manuset för den Oscarnominerade (2005) svenska filmen "Så som i himmelen" med Mikael Nyqvist i huvudrollen, där handlingen kretsade kring en kyrkokör.

Men i lördags ledde han konserten "Det blir ingen himmel förrän alla är där". Ett mäktigt arrangemang där solisten var världskände Jennifer Ferguson, en av Sydafrikas främsta singer/songwriters.

Hon är också en viktig förklaring till Anders Nybergs dubbla medborgarskap (svensk/sydafrikan). Det var dock under en turné i Sverige de träffades och gifte sig. Året var 1996 och hon var ledamot i det första nationella parlamentet under Nelson Mandela.

Tillsammans med pianisten Filip Ekestubbe och körerna, som tillsammans uppbådade 54 sångare, uppnåddes nära nog magi i Grangärde kyrka denna soliga majafton.

Körerna gjorde sin entré med trallvänliga "Karin brudmarsch". Sedan följde tre engelska sånger inspirerade av det litterära verket "A course in miracles" i arrangemang av Anders Nyberg.

I programmet ingick även traditionella sydafrikanska sånger, och solistens egna titlar.

Mer läsning

Annons