Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torbjörn Hammar får Kinesiskt storfrämmande

/
  • Lyckat besök. Direktören Zou Changyi i det kinesiska växthusodlingsföretaget var nöjd med besöket på Stakhedens plantskola i november och kommer åter i juni för att diskutera en etablering i Nyhammar.

Annons

- De vill träffa alla som kan ha med bygget och etableringen att göra innan de fattar sitt beslut. Jag kan inte bedöma om det kommer att leda till en etablering eller inte. Det får diskussionen utvisa, säger tillförordnade näringslivschefen Torbjörn Hammar som hoppas att kulturkrockarna ska vara betydligt mindre i Nyhammar än vad den varit på andra håll i landet där kinesiska företag etablerat sig..

Kinesiska Amazon Imports & Exports Co. Ltd har tidigare sagt att om det blir en etablering av ett växthus i Sverige så rankas Ludvika kommun och därmed en etablering i Nyhammar som nummer ett.

Den kinesiska etableraren vill bygga ett växthus i Sverige och erövra marknaden med nya kinesiska grönsaker odlade hängande, utan jord, med tillsats av näringslösning.

Det var i slutet av november månad som den kinesiske direktören Zou Changyi besökte Stakheden i Nyhammar för att titta på möjligheterna att bygga ett stort växthus för klimatodling av grönsaker.

Kontakten med det kinesiska företaget hade kommunen fått via Stockholm Business Alliance (SBA) där Ludvika är en av medlemskommunerna. Om det blir en etablering i Ludvika kommer växthuset förmodligen att byggas på kommunens mark intill vattenkraftverket i Nyhammar.

Det kinesiska grönsaksföretaget har bildat det svenska dotterbolaget Kekexili Sweden AB. Om växthuset i Nyhammar etableras så kommer två kinesiska experter att leda utvecklingen av det nya företaget som också får en utvecklingsavdelning. Fullt utbyggt kan 15 anställda komma att arbeta med produktionen av grönsaker.

Mer läsning

Annons