Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tom Sakofall gjorde snabb affär - köpte Walla för 7,5 miljoner

Tom Sakofall, 26, och hans familj är de nya ägarna av den ståtliga Wallafastigheten.
De gjorde snabb affär och betalade 7,5 miljoner – 500 000 över utgångspriset.

Annons

Fler fastigheter liknade Walla finns inte i stan, säger Tom Sakofall som är mycket nöjd med att Wallas ägare ville sälja till honom och hans familj.

– Jag lade det budet på villkoret att säljaren var villig att snabbt skriva kontrakt. Min strategi var att knipa fastigheten innan någon annan intresserad hann före.

Ludvikabon Tom Sakofall, som driver flera flyktingboenden i trakten, berättar att han och jämnåriga hustrun Johanna och ettåriga dottern Saga får tillträde till Walla den 20 januari.

– Vi kommer att bo i herrgården ("disponentbostaden").

Där får ni tillgång till 12 rum och kök?

– Ja, det här blir ett bra ställe för våra barn att växa upp på. Jag hoppas ju att vi ska få fler barn framöver. Walla är ett unikt objekt, inte någon annanstans i Ludvika finns en så centralt belägen fastighet med en tomt på 1,2 hektar.

Det här köpet blev av tack vare DT. Jag hade helt missat att Walla var till salu men så såg jag ert reportage och videoklipp

Tom Sakofall, som i samband med giftermål i somras bytte ut efternamnet Persson, tänker hyra ut annexet, där säljaren Omtanken Dalarna AB i dag har sin dagliga verksamhet.

– Det finns både kontorslokaler och en lägenhet i annexet och det tänker jag hyra ut. Omtanken Dalarna får fortsätta hyra så länge de vill.

LÄS MER: Upprörda känslor hos kommunen - blåst på Wallaaffären

Med familjen Sakofalls köp av Walla får fastigheten, belägen mellan Ljunghällsvägen och Gamla Bangatan, sin sjunde ägare.

Huvudbyggnaden byggdes 1889 – 1890 av grosshandlaren Gustav Morin från Snöån. 1915 såldes fastigheten till bergsingenjören Elis Mossberg som var chef för Hillängsgruvan och senare blev den Ställbergsbolagets disponentbostad.

Så småningom blev kommunen ägare av Walla och sålde 1991 fastigheten till Walla vårdhem som betalade 2,3 miljoner. 2009 var det dags för nästa ägarskifte då Omtanken Dalarna tog över efter att ha betalat 4,8 miljoner.

Familjen Sakofall kommer att fortsätta hyra ut annexet vid Walla och man ser gärna att Omtanken Dalarna blir kvar som hyresgäst.

Mer läsning

Annons