Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt näringsliv tycker företagarnas aktion är bra

Annons

- Jag har läst tidningen om att de vill ha turistchefen som ny näringslivschef. Jag känner inte turistchefen men det här är spännande som demokratiyttring när så många företagare gör gemensam sak. Signalen är stark oavsett vad den skulle innehålla.

Kan det bidra till att Ludvikas bottenplacering ändras?

- Jag har en egen teori om dessa företagsmätningar. Attityder påverkas av dialog eller brist på dialog, att man från kommunledningen kan bekräfta eller inte bekräfta företagen. Det är ett psykologiskt femomen och ur detta perspektiv är det otroligt spännande att se vad som nu kommer att hända.

- När ett hundratal företagare uttrycker en gemensam önskan så hoppas jag att man oavsett vilken kommun och kommunledning det handlar om tar tillfället i akt och sätter sig ned och pratar med företagarna. Nu kan jag inte den formella kommunala ordningen men jag inbillar mig att en kommun har stor frihet att välja person till en sådan här funktion.

- Jag upplever också kommunalrådet Maria Pettersson som en engagerad och klok person i näringslivsfrågor så hon tar nog den här reaktionen på ett förståndigt sätt, säger Carl Ström.

Carl Ström hoppas att den nye näringslivschefen får några år på sig med kraftfullt mandat och att Ludvika på så vis kan lyfta sig från bottenplaceringen.

- Som jag ser det är det otroligt viktigt att det hela sker i samförstånd mellan politiker, kommuntjänstemän och näringslivet.

- Beträffande Ludvikas bottenplacering betyder den inte att allt är nattsvart och inte heller om man ligger i toppen att allt är rosenrött. Redovisningen av företagsklimat visar genomsnittsvärden. I den grupp som deltagit i Ludvika undersökningen så finns det de som tycker att det är bra och de som tycker att det är dåligt. Men majoriteten är på den negativa sidan så därför hamnar Ludvika lågt.

- När jag pratar med företagare i Ludvika så säger många att så här illa är det inte. Det tror inte jag heller. Men jag tror att grundorsaken är att den kommunala dialogen med näringslivet inte har riktigt fotfäste. Man pratar nog mera om varandra än med varandra. Vad Ludvika behöver skaffa är en gemensam målbild.

- Jag har reagerat positivt på den här viljeyttringen och jag hoppas att kommunledningen också ser det så för då startar en bra dialog. Om man inte lyssnar på en signal så kan det vara förklaringen av bottenresultatet, säger Carl Ström.

Mer läsning

Annons