Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbråk om sopaffären: "Förbaskat dålig kalkyl"

– Jag vill starkt ta avstånd från de synpunkter Jan framför kring tjänstemännens kompetens och arbetsinsats.
Det säger den vanligtvis kolugna Åsa Wikberg (MP) som nu läxar upp Centerns starke man – och Jan Karlsson biter tillbaka.

Annons

Politiker ska inte fokusera på att attackera enskilda tjänstemän, säger Åsa Wikberg (MP), som i ett sällsynt hårt angrepp går till storms mot Centerns Jan Karlsson.

I fredagens tidning ifrågasatte Jan Karlsson i skarpa ordalag hur tjänstemännen har räknat när de först bibringar kommunfullmäktige uppfattningen att nya sopsystemet kräver investeringar på 30 miljoner och nu, mindre än ett år senare, uppskattar kostnaden till 50 miljoner.

– Som politiker måste man kunna lita på att tjänstemännen lägger rätt siffror på bordet, underströk Karlsson.

Den svidande kritiken har föranlett samhällsbyggnadsnämndens ordförande Åsa Wikberg att skicka en skriftlig inlaga till DT där hon tar tjänstemännen, med återvinningschefen Ola Nyström i spetsen, i försvar.

"De som arbetat med utredningen är skickliga medarbetare, och de har gjort en grundlig utredning. Som jag nämnt tidigare har de uppskattade kostnaderna legat relativt konstant sedan utredningen inleddes förra hösten. Däremot avviker de från den grova kalkyl som gjordes innan utredningen påbörjades.

Centern har under många år drivit en linje som bygger på att kommunens tjänstemän gör ett dåligt jobb. Jag tycker det är en beklaglig linje. För det första så är min syn att kommunens personal besitter en stor kompetens och gör ett jättebra jobb. För det andra anser jag att vi politiker ska fokusera på den politiska inriktningen, inte på att attackera enskilda tjänstemän", skriver Wikberg.

Jan Karlsson undrar om miljöpartisten inte har förstått allvaret i situationen.

– Det må vara hänt om någon tjänsteman känner sig trampad på foten. Men det som är mer alarmerande är om vi har en ordförande för samhällsbyggnad som tycker att det är okej med den här felräkningen. Sanningen är ju att ärendet är dåligt utrett och att det har presenterats en förbaskat dålig kalkyl.

Jan Karlsson meddelar att Centern tills vidare tar konsekvenserna av "gissningsleken" och inte deltar i den fortsatta politiska processen med beslut om nya sopsystemet med nya kalkylen på uppskattningsvis 50 miljoner.

– Det kanske slutar med att det blir tio miljoner dyrare, eller tio miljoner billigare. Nu vill vi att det görs en riktig utredning där vi får hela bilden med en ordentlig kalkyl.

– Sedan kan man ju fråga sig vad vi skulle ha fått för pengarna om 50 miljoner investerats på Björnhyttans avfallsanläggning. Vi hade säkert fått en riktigt bra anläggning.

Mer läsning

Annons