Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan Löfven lockade storpublik i Grängesberg – fick frågor om ölresor och gruvorna

Två äldre grängesbergare blev kanske bönhörda.
När publiken levererade en av de längsta och kraftigaste applåderna gick riksmedierna i spinn.
Historia skrevs i Cassels i Grängesberg på torsdagskvällen.

Annons

Se statsministern svara på frågor direkt efter talet.

För ända sedan byggnaden invigdes i januari år 1900 har partiledare lyst med sin frånvaro i Cassels. Så det var kanske inte att undra på att publiken strömmade till i stora skaror.

Varenda en av de 450 fasta stolarna var upptagen och dessutom stod många efter väggarna, så statsministern Stefan Löfven hade säkert en publik på över 500 personer.

Privata alternativ ska vi ha i skolan. Men vi måste bort från ett system där vinsten är drivkraften, sade Stefan Lövén i Cassels.

Förväntningarna var stora, det märktes när DT före talet gick runt och pratade med några av åhörarna. De två äldre grängesbergarna Åke Bergkvist och Eivor Hellman hoppades att Stefan Löfven skulle lova högre pensioner.

– Det vore bra om han säger att vi pensionärer i fortsättningen ska betala samma skatt som löntagarna, tyckte Åke Bergkvist.

– När ska vi fattigpensionärer få det bättre? Många, såna som jag, har slitit hela livet men har väldigt dålig pension, sade Eivor Hellman.

Det vore ju bra om han kunde säga att vi pensionärer ska betala samma skatt som löntagarna, sade Åke Bergkvist, Grängesberg, som möjligen kände sig mer hoppfull på den punkten efter statsministerns tal.

Pensionerna visade sig vara en av hörnpelarna i statsministerns tal och kanske fick Bergkvist och Hellman hopp om en ekonomiskt bättre framtid.

– Frågan om tryggheten för äldre är viktig. De som går med en klump i magen och tänker att pensionen inte räcker. Har jag råd med en ny vinterjacka? Vad händer om glasögonen går sönder? Jag möter många kvinnor som jobbat ett helt yrkesliv och vid pensioneringen måste fundera på hur de över huvud taget ska få detta att gå ihop.

– Det är av det skälet som vi har prioriterat pensionärernas ekonomi. Den borgerliga regeringen införde sänkt skatt som bara kom löntagarna till del, vilket innebar att pensionärerna fick betala högre skatt på sin pension. Nu har vi tagit bort skillnaden för dom som tjänar upp till 10 000 i månaden och vi har börjat ta bort skillnaden på inkomster upp till 20 000. Sen ska vi steg för steg fortsätta ta bort skillnaden, sade Löfven utan att ange något år för när "skillnaden" ska vara helt borta.

– Om vi tittar på den genomsnittliga pensionären i Sverige så har vi sedan vi tillträdde höjt pensionerna med 780 kronor i månaden, påstod Löfven.

– Men det räcker inte, det behövs mer. Vi vet att det finns dom som har det väldigt svårt att få det att gå ihop. Därför ser vi nu över grundpension och bostadstillägg för att alla på ålderns höst ska kunna känna inte bara social trygghet utan även ekonomisk trygghet. Den respekten ska vi visa dom som byggt vårt land.

Jag blir orolig när jag tar del av sociala medier. Där finns en oförsonlighet och hat och nedvärderande av andra människor. Rucka aldrig på principen om alla människors lika värde, underströk statsministern och belönades med en kraftig applåd.

Andra ämnen som statsministern tog upp var brottsligheten och flyktingpolitiken. Han försvarade "en del tuffa beslut" som regeringen tagit angående flyktingmottagandet.

– Jag står för det, för det var helt nödvändigt och andra länder måste ta sitt ansvar. Rätten att söka asyl gör vi aldrig avkall på, men de som får nej måste återvända. De som får ja till att stanna ska vi se till får bästa möjliga start på sina liv i Sverige.

Beträffande brottsligheten medgav han att problemen är stora, "ingen tvekan om det".

– Den organiserade brottsligheten ska vi slå tillbaka, den ska bort från våra gator och torg och in i fängelserna. Vi kommer till exempel att fyrfaldiga straffen för dom som går omkring med handgranater.

Cassels var absolut fullsatt och under frågestunden fick Löfven bland annat ge sin syn på vinster i privat drivna skolor och bankernas numera bristande vilja att serva kunderna med kontanter.

Talet följdes av publikfrågor och en av de kraftigaste applåderna fick Löfven när han meddelade att han inte tänker tala i Almedalen på Gotland i år. I stället funderar han på att göra en ny Sverigeresa, som den gångna veckan. "Men det är ingen bojkott av Almedalen, med stor sannolikhet kommer jag att tala där igen nästa år"

Beskedet utlöste febril aktivitet bland de riksmedier som fanns på plats, bland annat Aftonbladet, Expressen och Sveriges Radio. Vid en synnerligen improviserad pressträff på Cassels scen pepprades Löfven med frågor om varför han sviker Almedalen.

DT ställde bland annat frågor om gruvnäringen och om regeringen och staten kan vidta åtgärder för att underlätta återstart av järnmalmsgruvorna i Håksberg, Blötberget och Grängesberg.

– Ytterst måste marknaden och aktörerna ta ansvaret för att starta gruvorna. Det gör inte staten, vi ska se till att tillståndsprövning och sånt fungerar. Jag ser gärna att gruvorna återöppnas och ja, vi har en rikedom i landet och det finns mer att ta ut av den.

DT frågade också hur han ser på den omfattande öltrafiken från bland annat Spendrups till Tyskland och att massor av svenskar sedan åker till Tyskland och tar hem ölen till Sverige igen. Löfven gjorde klart att regeringen inte diskuterat åtgärder för att minska intresset för ölimport från Tyskland.

– Det får privatpersoner bestämma själva hur de vill spendera sin tid och sina pengar. Huvudsaken är att allting sker lagligt, svarade Stefan Löfven med ett leende.

Stefan Löfven skrev historia i Cassels där ingen partiledare tidigare talat under byggnadens 117-åriga era.

Intresset för Stefan Löfvens tal var mycket stort. Över 500 personer fanns på plats och applåderade högt och livligt när statsministern meddelade att han nobbar Almedalsveckan i år.

Många ville föreviga Stefan Löfven i Cassels. Ett tal där han mer eller mindre lovade bättre ekonomiska villor för de sämst ställda pensionärerna och lovade krafttag mot brottsligheten.

LÄS MER OM REGERINGENS DALABESÖK:

Läs mer: Vice statsministern gör ett stopp i Borlänge

Debatt: Näringslivet välkomnar regeringens besök i Dalarna!

Läs även: Så ser satsningarna ut för länet (Live-tv från presskonferensen)

Läs även: Regeringen satsar 14 miljoner på förlossningsvården och kvinnors hälsa i Dalarna

Ledare: Det är sådana väljare som Grängesbergs som Löfven nu vill träffa i Cassels

Mer läsning