Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söder om Grängesberg, nedlagda gruvor överallt

/
  • Anrikning. Ställbergsgruvans alla gamla byggnader står kvar.  Foto: Gunne Ramberg
  • Djupgruvan. Ställbergsbolagets djupa gruva i Ställberg var landets första med betonglave.  Foto: Gunne Ramberg
  • Volfram. Statsgruvors Volframgruva i Yxsjöberg har stängts flera gånger och senast den öppnades togs det nästan ett år att tömma den 600 meter djupa gruvan.  Foto: Gunne Ramberg
  • Vanlig syn. De övergivna gruvorna som här Sköttgruvan har fått liv med billiga lokaler till dem som reparerar bilar  Foto: Gunne Ramberg
  • Vem bryr sig idag. Vid Mossgruvorna bodde förr många barn.  Foto: Gunne Ramberg

Annons

Se bildspel! Klicka här!

Mossgruvans samhälle har vuxit upp kring de två gruvorna Mossgruvan och Sköttgruvan som upptäcktes 1882 respektive 1877. Dessa kom tidvis att tillhöra det närbelägna Högfors bruk. 1942 förvärvades gruvorna av AB Svenska Kullagerfabriken, som 1948 lät uppföra en helt ny gruvanläggning. 1956 byggdes även ny gruvanläggning vid Sköttgruvan som stängdes 1972 när man nått 347-metersnivån. I dag har Kopparberg Mineral rätten till fyndigheten.

I dag står de gamla gruvlavarna kvar ute i skogen. Av äldre bebyggelse finns inte mycket kvar, den mesta bostadsbebyggelsen i samhället härstammar från 1950-talets guldår och en del av husen har nog inte målats sedan dess.

Vid Sköttgruvan repareras bilar och de som inte går att göra något av står kvar bland sly och gruvskrot.

Mossgruvelaven är mycket säregen och gör verkligen skäl för namnet, mossa och fukten gör att många fridlysta orkidéer stortrivs. Jungfru marie nycklar, tvåblad, johannesnycklar, pyrola och tätört finns det rikligt av.

Bastkärn hade också en gruva men den gruvlaven är riven så bara en del förfallna gruvstugor och ruiner minner om driften från 1850 till 1978. Malmen hade räckt till ytterligare minst 20 års drift.

Längre söderut, i Ställberg, ligger en av Sveriges djupaste järnmalmsgruvor som var i drift från 1867 till 1977. Ägare var Ställbergsbolagen. Ställbergsgruvan är speciell, den har den första gruvlaven byggd i betong och nere i djupet var man på sin tid först i landet att införa bergborrning med tryckluft.

Nära Ställbergsgruvan ligger också Polhemsgruvan som kördes i nio år och stängdes 1967 samt Haggruvan som stängdes 1968.

I Ställberg är man stolt över gruvan och man firar fortfarande Ställbergsjätten, en jätte på 212 centimeter som var så stark att han räddade sju kamrater med sin råstyrka när ett malmblock höll på att rasa.

I Yxsjöberg gick man ned till 600 meter och locket har lagts på 1963 men 1972 länspumpades den i nästan ett år och locket lades på igen 1989 beroende på priserna på volfram inte höll.

I Palahöjden intill Yxsjöberg på Ludvikas sida kommungränsen kan Lundin Mining komma att öppna en ny zinkgruva om borrningarna i år ger resultat.

Mer läsning

Annons