Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socken - har blivit barnstugan

/
  • Inte bara mödrar. Thomas Nordin med Malou Forsberg och Andreas Halvars med dottern Alma trivs i sällskapet.
  • Nyfiken på fotografen. Lilla Linnea tittar fram och poserar villigt.
  • Mysigt med massage. Barnmassage står bland annat på programmet när Grangärde församlings yngsta medlemmar träffas och trivs i sockenstugan, som numera blivit något av en barnstuga. Paula Rabenius med sonen Theodor och Pernilla Hedlund med Wilma myser sig igenom ett välgörande pass.

Annons

Grangärde församling har efter sju sorger och åtta bedrövelser kunnat dra in i stugan med sin barnverksamhet och den, ska du veta, är av omfattande sort.

Två förmiddagar i veckan samlas barn mellan 0-4 år och deras mödrar - samt en och annan fader - för att delta i församlingens verksamhet.

Plötsligt har huset fått liv. Medan hantverkarna vägg-i-vägg kånkar in de nyinförskaffade möblerna till expeditionen och monterar armatur, halvsitter Ulla Olausson tillsammans med en grupp mödrar och instruerar dessa i den grannlaga hantering som kallas babymassage, en rogivande syssla för alla närvarande (inklusive reportageteam) .

Dessförinnan har de trettiotalet deltagarna - det brukar vara mellan 25-40 deltagare, berättar ledarna Ingela Hermansson och Ann-Kristine Andersson - fått träffa Anette Sjögren, distriktsköterska på barnavårdscentralen vid vårdcentralen i Sunnansjö, som fanns på plats för att diskutera ett framtida samarbete. Även Röda korset har aviserat sin ankomst för att lära ut Första hjälpen till föräldrarna.

Församlingen har också gruppverksamhet för något äldre barn och totalt ligger deltagarantalet i verksamheten runt sextio

- Det går en smula upp och ner beroende på barnafödandet i bygden från år till år, berättar Ann-Kristin som är storligen belåten med de lokaler som man disponerar sedan ett halvår tillbaka efter att tidigare ha levt en något ambulerande liv med verksamheten sedan mitten av 80-talet. Enbackens skola, arrendebostället vid Söråkern och kyrksalen har tidigare fått hysa verksamheten men nu verkar det som om man hittat hem på allvar.

- En viktig sak i samanhanget är också den sociala biten för föräldrarna. När man varit hemma från jobbet för barnafödande är det lätt att blir en smula utanför, rent socialt, och då fyller den här mötesplatsen en viktig funktion, säger hon.

Att verksamheten har blivit känd i bygden kan lätt avläsas av att man, på några veckor, har haft hela 27 familjer representerade bland lekverktygen i den gamla sockenstugan.

Mer läsning

Annons