Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna skapar reformbudget 2008

Annons

Ludvika arbetarekommuns representantskapsmöte i veckan diskuterade mitt under kommunens pågående ombudgetering hur man ska kunna skapa ett reformutrymme i nästa års budget.

- Det är naturligtvis pedagogiskt grannlaga att diskutera reformer samtidigt som vi skär i årets budget, säger arbetarekommunens ordförande Per Erik Granström (s).

Det man vill ha resurser till är till kvalitet i skolan efter larmrapporterna om sämre skolresultat bland eleverna.

- Det här med kunskapsnivån tar vi socialdemokrater på största allvar, säger Granström.

Inom skolan måste man också ta ställning till att lägga ned en skola på grund av minskade barnkullar:

- Men jag har inget underlag för att idag uttala mig om vilken skola det handlar om, säger Granström

Partiet vill också få fram medel till att kvalitetssäkra äldreomsorgen.

- Vi ska lägga fram en budget i balans med reformutrymme, säger Granström.

- Det händer en hel del positiva saker i kommunen som kan ge nya arbetstillfällen och därmed skatteinkomster. Jag tänker på Lyviksberget, Väsmanstranden, forskarbyn High Voltage Valley, Spendrups och ABB. En bättre arbetsmarknad kommer att ge effekter i kommunen, vi går en intressant och positiv framtid tillmötes, säger Granström som särskilt minns ett viktigt strategiskt beslut under de svåra nedgångsåren efter gruvnedläggningarana.

Men det finns ett växande hot mot den positiva trenden.

- Det viktigaste som hände under nedgångsåren var Stris etablering och ABB:s forskning och utvecklingsinsatser i Ludvika. Nu ser vi resultatet i ABB:s framgångar, i forskarbyn och den kommande tunga exporten av transformatorer. På kommunikationsområdet så finns det ett problem som är viktigare att lösa än allt annat. Högsta prioritet för kommunen är att verka för att ABB:s tunga transformatortransporter till hamnen i Norrköping få sin lösning, det är helt enkelt en överlevnadsfråga för Ludvika, framhåller Granström.

Utrymmet för investeringar i kommunen är inte så stort. Representantskapet vill dock skapa utrymme så att tekniska kontoret i sitt fastighetsbestånd kan byta ut oljeeldning mot pellets.

- Vi följer valprogrammet. 2008 vill också ha medel till Gröna Ludvika och vi diskuterar en flytt av brandstationen i Grängesberg. Om det går så vill vi också inleda ett större bygge och här måste vi göra ett val vad som kommer först, ett nytt bibliotek eller en ny aktivitetshall vid sporthallen, berättar Granström.

Mer läsning

Annons