Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skydd mot elterrorism viktig för regeringen

/
  • Jas-kunnandet. Sverige blev ledande på skydd mot elektromagnetiska vapen när man utvecklade Jas-flygplanet med Swedich Microwave Test Facility i Linköping. Nu kan anläggningen kanske komma att användas till att utveckla civila skydd i Ludvika
  • 25 forskare. När Mats Bäckström ledde utvecklingsjobbet i Linköping för att skydda JAS mot elektromagnetiska vapen så gav det jobb åt 25 forskare i Linköping
  • Antiterroristsamordnare. Sveriges antiterroristsamordnare Cecilia Ruthström-Ruin besökte forskarbyn i Ludvika och sa att elterrorhotet är ett centralt område för regeringen, EU och det här finns i FN:s strategi mot terrorism.

Annons

Hon kom för att informera sig om förstudien om forskningen kring elektromagnetisk terrorism som forskarbyn genomfört på uppdrag av statliga Vinnova.

Det var det tredje mötet, med 20 talet deltagare, som HVV höll om hur man ska skydda det civila samhället mot elterror. HVV:s Lars-Ove Almqvist berättade att man inom kort kommer att gå vidare och med att söka pengar för ett större konkret forskningsprojekt. EU-ansökan ur det sjunde ramprogrammet kommer att rymma många nollor och omfattar en femårsperiod.

- Jag är imponerad av det jag sett i Ludvika. Det här är ett centralt område för regeringen, EU och det här finns i FN:s strategi mot terrorism. Att utveckla sådana skydd är en global angelägenhet, framhöll Cecilia Ruthström-Ruin som konstaterade att Sverige på teknikområdet ligger i forskningens framkant.

Förklaringen heter det svenska stridsflygplanet JAS-Gripen och ett militärts skyddskunnande som byggts upp runt försvarsindustrin i Linköping. Mats Bäckström som jobbat med den militära forskningen hos FOI och Saab i Linköping berättar att den snabbt nu avvecklas och därför är det av högsta vikt att rädda kvar kunnandet och föra över det till att skydda det civila samhället:

- Vi behöver rädda resurserna, understryker Bäckström.

Förutom stora forskningsanslag så kan det handla om att rädda den laboratorium som finns, Swedish Microwave Test Facility.

- I mitt forskningsprojekt inom FOI så handlade det om 100 miljoner under de 10-14 år vi höll på. På FOI, FMV och Saab i Linköping var vi runt 25 personer som på heltid forskade kring ämnesområdet, knappt hälften finns kvar, berättar Mats Bäckström.

Microwavelabbet är under avveckling i Storbrittanien men liknande anläggningar finns också i Tyskland, Italien och Frankrike. Men trots att det finns fler forskargrupper med kunnande så bedömer man att man ligger långt fram i HVV Ludvika att vinna de åtråvärda forskarmiljonerna från EU.

Det mobila Swedish microwave test facility ser ut som en stor plåtcontainer med fem radarkällor som kan sända ut starka elektomagetiska pulser. Jasplanet står pall men en dator som utsätts blir skrot.

Nu vill forskarna använda detta kunnande till att exempelvis utveckla skydd av HVDC- och transformatorstationer.

Mer läsning

Annons