Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukresor upprör

/
  • Bokningscentral. Det finns en logisk förklaring till varför det händer underligheter samtidigt uppmanar Erik Håkansson, som är ställföreträdande trafikchef hos Samres, att beställaren bokar resan i tid så att planeringen blir bättre. Foto: Karin Rickardsson

Annons

Holger Östberg brukar åka med fyra eller fem andra dialyspatienter från Ludvikatrakten till Falun tre gånger i veckan på förmiddagen. De har med sig två rullstolar och en rullator.

Tillsammans åker de i en bil till Falun och när de är klara med dialysbehandlingen vid ettiden är det dags för hemtransport. Det är då det blir problem.

- Tre sjukbilar åkte till Ludvika. En av bilarna åkte med två patienter, en bil med en patient och en bil åkte tom. Jag satt vid entrén och väntade men jag var inte på någon av chaufförernas lista. Efter ytterligare 30 minuters väntan kom en fjärde bil som skulle till Grängesberg, men jag fanns inte med på listan. Det visade sig att beställningscentralen glömt mig.

Holger ger ett annat exempel när de var fem personer som åkte till Falun men när de skulle hem ropade chauffören bara upp hans namn eftersom det var det enda namnet på hans lista. De åkte i tron att det skulle komma en bil till och hämta de andra fyra.

I Borlänge fick chauffören telefon och de fick vända tillbaks till Falun och hämta de andra som väntade!

Östberg har även upplevt att hemresan skett med tre sjukbilar för tre patienter: En bil med två patienter, en annan bil för en patient och i en tredje bil två rullstolar - och dessa bilar åkte efter varandra till Ludvika.

- Jag har åkt i tio veckor men det är endast cirka fyra gånger som vi åkt hem samtidigt i en sjukbil till Ludvika, annars har vi blivit uppdelade på två-tre bilar och en gång på fyra bilar.

Sjuktransporten till Falun har också varit struliga. Bilen har både kommit för tidigt, kommit väldigt sent eller uteblivit helt. Men det har "bara" hänt vid tre tillfällen för Holger Östbergs del.

Fakta: Samres AB

  • I höstas vann Samres AB Dalatrafiks upphandling om att sköta växeln som ska samordna alla sjukresor, färdtjänst och delar av skoltrafiken för 14 kommuner i Dalarna plus landstinget.
  • Beställningscentralen finns i Ludvika och när verksamheten är i full gång beräknas cirka 800000 resor per år läggas ut från centralen.
  • Den tidigare landstingsdrivna resecentralen på Ludvika gård har tagits över av företaget som redan har nio beställningscentraler på andra håll i landet.

Mer läsning

Annons