Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siemens tog ytterligare ett av ABB:s projekt

Annons

NaiKun Wind Development Inc. tecknade på onsdagen ett Memorandum of Understanding med Siemens Power Transmission & Distribution om ett kommande avtal om ett kraftsystem till den första fasen av vindkraftsprojektet som omfattar 320 megawatt. Siemens kommer alltså att bygga kraftsystemet från jättefarmen i Hecate Strait till landstationen i British Coulombia. I augusti ska kabelrutten väljas och första fasen ska tas i drift 2011.

Det framgår inte av pressmeddelandet om Siemens därmed fått sitt genombrott för sitt alternativ till HVDC Light som de kallar HVDC Plus.

NaiKuns chef Ray Castelli motiverar valet av Siemens med att de är världsledande inom teknikområdet.

Det är ABB:s tredje prestigeförlust inom HVDC-området på mycket kort tid. I Indien lyckades Siemens få till en rebidding i Indiens största HVDC-projet Ballia- Bhiwadi och vann projektet tillsammans med indiska BHEL. ABB fick också nöja sig med kabeln i danska Storabältsprojetet där siemens vann HVDC-stationerna och nu lyckades man inte heller komma över mållinjen i det kanadensiska projektet.

Det var i oktober 2003 som ABB och NaiKun Wind Development Inc påbörjade förstudien av HVDC Lightprojekt till havs innanför ön Queen Charlotte Islands efter Kanadas Stillahavskust, 82 kilometer från British Columbias landlinje.

Det inträffade är en stor vinst för Siemens då NaiKunprojektet utvecklats till att bli världens största vindkraftsprojekt till havs. NaiKun ska byggas i fem faser och fullt utbyggt generera 1750 megawatt. Alltså i klass med vad två kärnkraftsreaktorer kan ge.

Kraftnätet i British Colombia klarar av att ta emot första fasens 320 megawatt men måste sedan kraftigt förstärkas.

Mer läsning

Annons