Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Särskilt ungdomsboende kan få plats i nya centrumbygget

I onsdags den 16 november var det tänkt att Ludvikahems styrelse skulle ta formellt beslut om storbygget i hörnet Fredsgatan – Köpmansgatan.
– Men det blev framflyttat till nästa möte den 7 december, säger ordföranden Sören Finnström (S).

Annons

Nybygget i hörnet Fredsgatan – Köpmansgatan kan även komma att innehålla ett LSS-boende för psykiskt funktionshindrade.

Tjänstemän hos Ludvikahem ska ta fram ytterligare underlag och förhoppningen är att hitta lösningar som reducerar byggkostnaden, som tidigare beräknats till cirka 85 miljoner.

En annan orsak till fördröjningen är att det ska utredas om kommunens vård- och omsorgsförvaltning kan bli hyresgäst i huset.

– Vi har haft informella diskussioner med kommunen i höst där vi ställt frågan om vi ska ta fram ett konkret förslag om att placera ett LSS-boende för psykiskt funktionshindrade ungdomar i bottenplanet eller på första våningen. Därför planerar vi nu för ett hus med 49 lägenheter att jämföra med ursprungliga planen på 43. Närmast ska vi ta fram en beskrivning med för- och nackdelar, säger Ludvikahems vd Ulf Rosenqvist.

Förhoppningen är att det blir billigare för kommunen om ett LSS-boende läggs in i ett större bostadsbygge än om man bygger ett fristående LSS-boende.

– Nu måste vi ta diskussionen med berörda så vi får veta om det här är ett bra alternativ, säger Rosenqvist.

Frågan förefaller av någon anledning vara känslig. När DT ringer vård- och omsorgschefen Margareta Karlsson säger hon bara "jag har ingen kommentar om det".

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Åsa Bergkvist (S) säger sig inte ha hört talas om att någon verksamhet tillhörande vård- och omsorg kan få plats i nybygget.

Lars Handegard (V) är vice ordförande i nämnden och därtill kommunalråd. Men även han påstår sig vara ovetande.

Mer läsning

Annons