Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samma priser – trots sänkt restaurangmoms

/
  • Burhan Ablay på Fontana sänkte priserna med 12 procent i fredags. Nu hoppas han på fler matgäster.
  • Antoine Nehme på Monte Carlo behåller sina priser, men kommer eventuellt nyanställa till sommaren.
  • Trenh Frilung på China Town kommer varken sänka priserna eller nyanställa. Han menar att de extra inkomsterna är välbehövliga sådana.
  • Lars Willner på Lokes kök har funderingar på att anställa några fler på timmar.
  • Maria Useng och Salehi Ahma på Sushi Bar Kyoto vill gärna sänka priserna, men menar att höjda råvarupriser gör att det inte är möjligt.
  • Burhan Ablay på Fontana sänkte priserna med 12 procent i fredags. Nu hoppas han på fler matgäster.
  • Antoine Nehme på Monte Carlo behåller sina priser, men kommer eventuellt nyanställa till sommaren.
  • Trenh Frilung på China Town kommer varken sänka priserna eller nyanställa. Han menar att de extra inkomsterna är välbehövliga sådana.
  • Lars Willner på Lokes kök har funderingar på att anställa några fler på timmar.
  • Maria Useng och Salehi Ahma på Sushi Bar Kyoto vill gärna sänka priserna, men menar att höjda råvarupriser gör att det inte är möjligt.

Billigare restaurangmat och 3 500 nya jobb.
Så löd regeringens förhoppning när man den 1 januari i år sänkte restaurangmomsen från 25 till 12 procent.
I Ludvika ligger dock priserna kvar på samma nivå som innan sänkningen, och speciellt många fler arbetstillfällen ser det inte ut att bli – med ett undantag.

Annons

– Vi har gett fyra stycken som hade deltid heltidstjänster, säger Johan Forssell, ägare av Restaurang Piren.

För att kontrollera hur momssänkningen hanteras har NLT besökt samtliga lunchrestauranger och pizzerior i centrala Ludvika.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen SHR (Sveriges hotell- och restaurangföretagare) har rekommenderat sina medlemmar att sänka priserna ("som leder till en högre efterfrågan och högre omsättning vilket i slutändan leder till fler anställda") eller nyanställa direkt

"Vilket vägval man gör spelar mindre roll för våra beslutsfattare – det viktiga är att jobben skapas", skriver man på sin hemsida.

Viktigt i sammanhanget är att momssänkningen är en villkorad sådan. Skatteverket, Konjunkturinstitutet och myndigheten Tillväxtanalys kommer på olika sätt följa upp vilket genomslag momssänkningen får på pris- och sysselsättningsutvecklingen.

Uppfylls inte regeringens förväntningar om tusentals nya jobb kan momsen komma att höjas igen.

Villkoret verkar dock inte vara något som majoriteten av restaurangägarna i Ludvika känner till.

Av de totalt 14 lunchrestauranger och pizzerior NLT besökte har bara två sett till att utöka arbetstiden för den personal som tidigare var deltids- eller timanställd – Restaurang Piren samt Åhléns Café & Restaurang.

– Vi har höjt lite arbetstimmar så att personalen är inne länge och oftare. Det är viktigt för att kunna erbjuda god service och bra mat, säger Ömer Pirincal, som driver Åhléns-restaurangen.

På Piren och Åhléns är både lunch och à la carte-priserna identiska med innan momssänkningen.

Inte heller Silver Dollar, Coco Thai, Restaurang Gallerian, Lokes kök, China Town, Viljan eller Sushi Bar Kyoto har sänkt sina priser.

– Vi vill gärna sänka priserna men vi har inte gjort det, säger Salehi Ahma på Sushi Bar Kyoto.

– De har höjt råvarupriserna och hyran för lokalen ökar. Man måste kunna leva också, fortsätter han.

Trenh Frilung på China Town vittnar om att restaurangbranschen är tuff, och att man i stället för att sänka priserna eller nyanställa hoppas att momssänkningen ska innebära mer pengar i kassan.

– Det är lämpligt att det blir lite lönsammare. Sedan har vi redan ganska lågt pris, säger han.

Jennifer Chiu på Restaurang Gallerian är inne på samma linje.

– Lunchrestaurangerna har det svårt och vi har inte tänkt göra något nu. Men om de andra restaurangerna sänker priset följer man efter.

Lars Willner, som tillsammans med Magnus Bergstedt Pepulis driver Lokes kök, sänker inte heller priserna men hoppas kunna anställa fler personer – längre fram.

– Vi har dyra råvaror så vi ligger kvar på samma pris. Vi vill nog hellre satsa på att jobba mindre och anställa några fler på timmar. Men det gör vi inte på en gång, utan kanske lite längre fram.

Tips om att lunchrestaurangerna i Ludvika ska ha snackat ihop sig om att inte sänka priserna började komma in till tidningen redan samma vecka som momsen sänktes.

Någon sådan kartellbildning säger sig dock ingen av restaurangägarna NLT har pratat med känna till.

Pizzeriaägarna i centrala Ludvika välkomnar alla den sänkta restaurangmomsen.

Av Fontana, Sole Mio, Monte Carlo, Gourmet och Flamenco är det dock bara den förstnämnda som har sänkt priserna. De övriga vittnar om att de redan har låga priser – och att råvarorna blir dyrare.

– Jag sänkte alla priser med 12 procent i fredags, säger Burhan Ablay på Fontana.

– Vi har inte ändrat på menyerna men vi drar av det i kassan. Jag tror att det kommer innebära att vi får fler gäster.

Av pizzeriaägarna är det bara Antoine Nehme på Monte Carlo som pratar om att nyanställa.

– Det finns en stor möjlighet att det blir lite extra anställning från och med sommaren. Det är mycket positivt med momssänkningen.

Mer läsning

Annons