Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarkand, en aha upplevelse (m)

/
  • EU-byn. Rolf Gunnarsson gillade Samarkand och Smedjebackens kommuns ide om en EU by och vill ha den på dagordningen när Sverige blir ordförandeland i EU 2009.

Annons

På stående fot bjöd han in företrädarna för Samarkand till riksdagen för ett möte med Dalabänkens 13 riksdagsmän.

- Det gör jag med min rätt som åldersman på Dalabänken efter mina tolv år i riksdagen. Samarkand är värda att presentera sig och de ska inte vara blyga, säger Gunnarsson.

Men det finns en sak han inte gillade i Samarkandbolaget.

- Jag trodde det var arbetarekommunens styrelse. Av sex styrelseledamöter är det fyra sossar, konstaterar Gunnarsson som ger Samarkands ägare rådet att se över syrelsens sammansättning.

- Gärna fler styrelseledamöter från näringslivet, som det är nu kan det ge fel signaler, påpekar Gunnarsson.

I Samarkands styrelse sitter kommunalråden Maria Pettersson och Leif Nilsson, Carin Runeson (s) från landstinget och förre riksdagsledamoten Per Erik Granström (s). Ovakos vd Kimo Väkiparta och ABB:s vd Per Haugland är också ledamöter och så är en styrelsepost vakant.

Gunnarsson gillade Samarkands distansutbildning av poliser, fler sådana ligger honom mycket varmt om hjärtat. Forskabyn high voltage valley såg han nästan som självgående med samarbetet mellan ABB och landets främsta universitet.

- Eller ta det här med jobb åt medflyttande. Det talas mycket om sådant men det spricker i regel. Men här i Ludvika har man visat att det går.

- Samarkand visar att de har många bollar i Luften. Det gäller att ta ned några av dem. EU-byn i Smedjebacken borde kunna bli en sådan. EU-kommissionären Wallström har uttryckt sig positivt om vår nya regering när det gäller EU-frågorna.

- Sverige blir ordförandeland i EU 2009 och då är det vi som sätter dagordningen.

- Jag ska också jobba för att Samarkand får ingångar i departementet. Jag vet av erfarenhet att det går att komma fram via statssekreterarna, berättar Gunnarsson.

Det var Ludvikamoderaternas Bengt Andersson som ordnat mötet mellan Samarkand och riksdagsman Gunnarsson. Andersson säger att nästa besökare blir Lennart Sacrédeus (kd) och då har man nått det inledande målet att ha informerat samtliga partier i den nya regeringsmajoriteten om Samarkands verksamhet.

Samarkand2015 är ett samverkansbolag mellan bland annat Ludvika och Smedjebackens kommun, Ovako, ABB och landstinget. I intresseorganisationen runt Samarkand finns 95 procent av arbetstillfällen i offentlig och privat sektor i Västerbergslagen.

Mer läsning

Annons