Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salamander och bagge inventeras

Annons

Större vattensalamandern är fridlyst kallas även stor vattenödla trots att den inte är en ödla utan ett groddjur med lång svans. Den blir 10-16 cm lång.

Arten hotas av igenväxning runt de naturliga vattensamlingarna och utdikning och den har försvunnit från många platser där den tidigare funnits i Sverige. 2006 gjordes en inventering i Dalarna och man fann 24 nya lokaler så nu bedömer länsstyrelsen att salamandern finns på 40 platser i länet.

I år går man vidare och inventerar alla småvatten runt de 24 nya lokalerna som bland annat finns runt Malingsbo-Klotenområdet.

En annan hotad djurart skogsskalbaggen cinnoberbaggen ska också inventeras. Den fridlysta arten är ungefär 14 mm lång, platt och lysande cinnoberröd. Den har fortfarande sitt individstarkaste fäste i hela Skandinavien i Uppsalalän, där den fortfarande förekommer på flera lokaler runt Uppsala. Nu ska Dalarnas aspskogar inventeras och man letar efter en plats i länet som kan bli ett bevareandeområde.

Ludvikas naturvårdssekreterare Janolof Hermansson kommer under året att tillsammans med Bo Norell att inventera hårklomossan och strandskinnslaven i länets natura 2000-lokaler och naturreservat.

Mer läsning

Annons