Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan Lillkyrkan byggas upp

/
  • Packar. – Det har varit jobbigt men verksamheten har rullat på ändå. Det har varit tungjobbat, med kontor på tre olika ställen, säger husmor Lillemor Granqvist (till vänster). De packar nu ihop alla möbler de tagit med sig till Lorensbergaskolan för att transportera det till Lyviken för förvaring.
  • Andaktsrum. Husmor Lillemor Granqvist och församlingsassistent Ulla-Maj Bergman-Nyström har haft konfirmandundervisning under terminen i Lorensbergs kvartersgård för ett 60-tal elever. Nu flyttar de ut inredningen från andaktsrummet för syslöjden ska inhysas tillfälligt i lokalerna istället.

Annons

Det är 1,5 år sedan delar av Lillkyrkan brann ned och verksamheten i dagsläget är uppdelad i sju olika lokaler. Gudstjänster hålls i kyrkosalen, kyrkkaffet hålls i källarkyrkan, torsdagsträffar arrangeras på Lingongården, Lorensberga kvartersgård används för träffar med konfirmationselever och i tre olika lägenheter på Krusbärsgården finns kontor, barnverksamhet med mera.

Det är tröttsamt för personalen vars verksamhet är splittrad.

I maj fick de även beskedet att återuppbyggnaden av Lillkyrkan hade avbrutits eftersom anbuden var för dyra. Då fick kyrkogårdschefen Per Andersson, ordförande i kyrkorådet Sonya Lindell (s) och vice ordförande Gunnar Ågren (m) i uppdrag att finna alternativa förslag till lösningar av kyrkoproblematiken på Ludvika Gård.

I onsdags fick personalen ett nytt besked.

De har fått se en skiss på nybyggnation som hamnar inom budgetramarna och personalen ska lämna ett yttrande till nästa vecka.

- Den är väldigt lik ursprungskyrkan, med samlingssal på samma ställe och med plats för servering, kontor med mera. Vi har fått se förslaget och under nästa vecka ska vi lämna besked, arbetsutskottet ska hinna träffas före semestern, säger husmor Lillemor Granqvist.

Diakonen Carola Ericson uppger att arbetslaget i dag är splittrat och att personalen ständigt bär material mellan lokalerna.

- Barnverksamheten har gått ner, även om lägenheten är bra så är den inte stor. Det fungerar men det är färre barn. Jag har inte sett skissen än men jag ser fram emot nya församlingslokaler, säger Ericson.

Uppgifter till tidningen gör gällande att bygget har bantats ner till dryga 600 kvadratmeter. Fastighets- och kyrkogårdschefen Per Andersson säger att man vill få fram en mindre byggnation.

- Det lutar åt att vi ska bygga men det blir ett mindre alternativ. Vi måste göra något. Om vi inte bygger får vi inte ut försäkringspengarna. Vi har blivit erbjudna 6 miljoner men vi har bett en oberoende firma att göra en undersökning och konsulten anser att vi kan kräva cirka 7 miljoner. Vi ska kontakta försäkringsbolaget och yrka mer ersättning.

- Kyrkorådet har lovat att hitta en snabb lösning, både till personalen och församlingsmedlemmmarna, säger Andersson.

Mer läsning

Annons