Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röta i granvirket

/
  • Avverkningsplats. Skogen mellan skjutbanan och upp mot Lyviksberget avverkas i etapper. Frågan är om de bullervallar som kommunen anlägger vid skjutbanan kommer att dämpa ljudet så mycket att närboende inte blir störda av skyttarnas aktiviteter.

Annons

- Tyvärr har det visat sig att en del av granskogen är angripen av röta och det beror på att den fått stå för länge. Gran, som normalt blir plank och bräder, kan om den är rötangripen bara användas som tallmassaved. Sådant virke gör vi kartong av. Värdet på rötangripen gran är bara drygt hälften i jämförelse med friskt granvirke, säger Håkan Stoor, distriktschef vid Stora Enso.

Som NLT tidigare skrivit, ville bolaget ta ned skogen redan 1991 men kommunen har bromsat eftersom skogen fungerar som naturligt bullerskydd mot Gräsmossens skjutbana.

Skogsbolaget hade tålamod i 15 år, fram till i vintras då ärendet ställdes på sin spets. Håkan Stoor krävde besked av kommunen om den var villig att köpa skogsområdet, vilket skulle kosta kanske sju - åtta miljoner. I annat fall skulle Stora snarast inleda avverkningen av skogen som i dag är omkring 110 år gammal.

Efter en tids grunnande meddelade kommunen att den inte var intresserad av köp och i skiftet mars-april anlände fyra skogsarbetare med en skördare, som fäller skogen, och en skotare som kör ut träden till vägen.

Sammanlagt mäter området runt skjutbanan och upp mot rondellen vid Lyviksberget cirka 80 hektar. Därav bedömer Stora Enso att det finns avverkningsbar skog på ungefär 60 hektar.

- Nu är vi nästan klara med den första etappen om 15 - 20 hektar. Vi har fällt omkring 5 000 kubikmeter skog, eller ungefär 15 000 träd. Förmodligen blir det en ungefär lika stor avverkning nästa år, säger Håkan Stoor.

Vad har ni lärt er för framtiden, med tanke på att en del av skogen visade sig vara angripen av röta?

- Man kanske ska vara mer tydlig när man pratar med en kommun.

Mer läsning

Annons