Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksåklagaren överklagar inte sexdom mot Ludvikabo

Annons

Riksåklagaren är visserligen starkt kritisk till att Svea hovrätt sänkt straffet för en 23-årig sexbrottsling från Ludvika men tycker ändå inte att fallet är värt att föra till Högsta domstolen. Därför avstår RÅ att överklaga hovrättens nedsatta straff.

- Hovrättens påföljdsbestämning kan starkt ifrågasättas och det kan på goda grunder göras gällande att den till och med inte är förenlig med gällande praxis, skriver Riksåklagaren Fredrik Wersäll.

Men han konstaterar att det redan finns vägledande domar på området och Högsta domstolen har sedan tidigare angett att omständigheter i det enskilda fallet avgör om fängelsestraff ska utdömas eller inte.

Med den motiveringen samt att 23-åringens sexualbrott inträffade 2004, alltså innan den nya lagstiftningen på området trädde i kraft, tycker RÅ att det inte finns tillräckliga skäl att överklaga.

23-åringen dömdes av Falu tingsrätt och senare av Svea hovrätt för att 2004 haft samlag med en då 13-årig flicka. I tingsrätten dömdes han till åtta månaders fängelse men hovrätten sänkte straffet till skyddstillsyn kombinerat med samhällstjänst i 180 timmar.

Mer läsning

Annons