Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Vårdformen Swedenborg efterlyser har funnits i Dalarna i 20 år

Annons

Ken Swedenborg, partiordförande för Folkkampanjen för sjukvården i Ludvika, har i flera år i insändare efterlyst införande av ASIH-avancerad sjukvård i hemmet. Den vårdformen har funnits i Dalarna i snart 20 år. Jag var själv pionjärläkare i Borlänge 1998 när ett sådant team startades.

Samma år skapades team i Ludvika, Falun, Avesta och snart också görs så också i Mora. Namnet vi använde var MOH - medicinskt omfattande hemsjukvård, till skillnad mot till exempel Stockholm som har beteckningen ASIH på dessa landstingsdrivna team.

I samband med skatteväxlingen och kommunaliseringen av primärvårdens basala hemsjukvård för fyra år sen tydliggjordes vad specialiserad palliativ vård skulle innehålla. En länsklinik med sex specialiserade team med läkare och sjuksköterskor klarar nu denna hemsjukvård i länets 15 kommuner.

Dessutom finns en palliativ vårdavdelning med åtta platser på Falu lasarett. Samverkan med kommunernas hemsjukvård och andra landstingskliniker fungerar utmärkt. Ute i landet ser man med avund på hur landstinget Dalarna lyckats med denna vårdform för svårt sjuka som ofta befinner sig i livets slutskede. Så till Ken Swedenborg vill jag säga: Ludvikateamet har lokaler på lasarettet - gör ett besök.

Rune Björke, pensionerad läkare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons