Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Nej, den vård jag efterlyser finns inte i Dalarna

Annons

Svar till pensionerade läkaren Rune Björke som skrev insändaren "Vårdformen Swedenborg efterlyser har funnits i Dalarna i 20 år"

Om vi verkligen hade komplett ”ASIH” i Dalarna, varför fick då landstingsdirektören ett uppdrag, att göra en mindre förstudie på att införa barn-ASIH för allvarligt sjuka barn - vilket jag läst i en notis i Landstinget Dalarnas tidning Inblick? 

Vad gäller MOH, medicinskt omfattande hemsjukvård, har den i Dalarna EJ samma kvalitet som ASIH, Avancerad sjukvård i hemmet. Det bevisas av att ENBART Stockholms och Östergötlands landsting fick över 80 poäng, båda 85 poäng av 100 möjliga, i den avancerade hemsjukvårdsundersökningen ASiH-index 2011, Health Consumer Powerhouse! Bara dessa två landsting kan därmed anses ha infört partiell ASIH. 

När Folkkampanjen för sjukvården hade ett nyckelmandat i landstingsfullmäktige 2006-2010 infördes mycket på grund av våra goda strävanden och nyskapande motioner till landstingsfullmäktige om ASIH, vissa värdefulla förbättringar i den landstingsdrivna hemsjukvården.

Själv hade jag mycket länge förmånen, att ha en av Sveriges mest kvalificerade specialistsjuksköterskor till handledare, Anita Åkerhielm, och kan grundat på hennes mycket omfattande erfarenheter säga, att ASIH i Stockholm tidigare fungerat klart bättre.

Det bevisas även av att när jag för en patients räkning, som var svårt handikappad men som var ytterst angelägen att få vara hemma och få slippa allt boende på institution, frågade om hjälp med daglig sondmatstillförsel, blev det ytterst hårda svaret att man helt saknade vårdpersonal för att ordna med detta!

På min tilläggsfråga om man i stället kunde ordna med en läkardelegation till verkligt erfaren anhörigvårdare för åtminstone sondmatningen, vägrades även detta.

Jag har besökt palliativa teamet i Ludvika. Avdelningschefen på infektionskliniken i Falun sa till mig att den palliativa vården i Dalarna har inneburit att patienter vid flera tillfällen nekats antibiotika, även när detta skulle ha lindrat avsevärt.

Dock vill jag ändå tacka Rune Björke för hans engagemang för hemsjukvården!

 Ken Swedenborg (ffs), Partiordförande

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons