Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekorddeltagande i årets veteranrally

/
  • Dollargrin. Gamla amerikanare med mycket krom, som på denna chevafront från 1948, är en sevärdhet under de årliga veteranloppen med Grangärde RRC.  Foto: Karin Rickardsson
  • Pigg 50-åring. Hemmaföraren Öjvind Eriksson, med fru Käthie, körde veteranrallyt med sin fina Opel Rekord som fyller 50 år i år. Den gamla motorn spann som en katt när de for vidare längs banan.  Foto: Karin Rickardsson
  • Miniracing. Vid kontrollen i Ställviken fick veteranbilsförarna byta till radiostyrd minibil. Här är det Susan Johansson från Grangärde som provar lyckan under ledning av funktionären Fredrik Fröst.  Foto: Karin Rickardsson
  • ?  Foto: Karin Rickardsson

Annons

Årets veteranbilsrally kom att bli det 12:e i ordningen och dessutom för 12:e året i rad.

- Vi har nämligen aldrig behövt att ställa in, konstaterade tävlingsledaren Leif Andersson, tillika ordförande i styrelsen för RRC. Han och kamraterna gläds åt att intresset står sig så bra från år till år. Att det denna gång var extra många som ville komma och visa upp sina välvårdade vagnar kunde uppfattas som en rejäl bonus i sammanhanget.

- Vi hade satt ett max vid 85 deltagare. Men det blev några återbud samtidigt som några chansade med att komma till start så det gick precis jämnt ut, fortsätter Andersson.

Problemet är nämligen att utrymmet vid start- och målplatsen, planen utanför gamla Gästis i Grangärde är något begränsat. Om det kommer mer än 85 bilar till starten blir det svårt för funktionärerna att hantera situationen och begreppet kaos kan ligga nära till hands.

- Om kyrkan bygger ut sin parkeringsplats kan vi bli fler ett annat år.

Starter var som vanligt Jan Broman som presenterade det ena ekipaget efter det andra innan de släpptes iväg ut på den 67 kilometer långa banan via Ludvika, Gonäs, Saxdalen, Sunnansjö, Norrbo, Nyhammar och åter till centrala Grangärde.Vid starten vankades också taktfasta toner förmedlade av Ludvika musikkår.

Bland de många deltagarna fanns bilar som troget ställer upp varje gång. Det gäller inte minst en hel del hemmaförare. Veteran- och entusiastrallyt lockar också åtskilligt med deltagare som kommit långväga ifrån för den härliga turen runt de båda sjöarna.

- I år hade vi gjort en del avvikelser i bansträckan och från Lyviken i Ludvika fick de fortsätta att köra på cykelbanan (gamla FLJ-banvallen) ut till Våghalsen. Det är jättefin sträcka med vackra vyer ut över sjön Väsman, framhåller rallybasen som är en verklig eldsjäl när det gäller bilar och motorsport.

Vid 17 kontroller fick förarna svara på mer eller mindre kluriga frågor och vid flera tillfällen också utföra vissa prov. Vid kontrollen i Ställviken blev det extra muntert när förarna, med varierande resultat, fick kliva ur sina veteranåk och i stället ratta en radiostyrd minibil.

Mer läsning

Annons