Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rejäl kommers på sista (?) julmarknaden

Flera försäljare gjorde strålande affärer vid söndagens julmarknad på Gammelgården i Ludvika.
– Det har varit jättemycket folk och vi har sålt mycket, sade en nöjd Birgitta Eliasson i arrangerande Ludvika Hembygdsförening.

Annons

Birgitta Eliasson var nöjd med kundtillströmningen och berättade att medlemmarna i hembygdsföreningen sålt mycket av sådant som hör julen till som julkort, juldukar och julbröd.

Hon hade placerat sig mitt i den stora salen i "Långa ladan" och här inne var det verkligen trångt om utrymmet vid 14-tiden. Då hade julmarknaden pågått i ett par timmar och Eliasson berättade att man sålt julbonader, juldukar, julkort, sockor, vantar med mera.

I ett hörn av lokalen stod Gunnar Andersson och barnbarnet Sofi Lott och gräddade "släppor" för glatta livet. Det var en lång kö med besökare som längtade efter att få mumsa på de pannkaksliknande tingestarna.

DT fick dock bannor av en av de äldre kvinnorna i hembygdsföreningen när DT:s utsände påstod att det liknade pannkaka och Sofi Lott försökte förklara.

Gunnar Andersson och Sofi Lott hade fullt sjå med att grädda så kallade släppor. De räknade med att sälja uppåt 400 stycken under eftermiddagen.

– Man kan likna det vid en typ av tunnbröd, uppgav hon, och Gunnar Andersson inflikade att man säkert skulle komma att sälja 300 – 400 släppor under eftermiddagen.

Även andra lokaler och byggnader var öppna, exempelvis mineralmuseet, Hällsjöboden och Tholeri loftbod. Utanför Långa ladan stod bland andra David Shearer och sålde grillkorv, glögg och saft och julgranar till förmån för Ludvika Scoutkår.

– 150 kronor kostar de här granarna som är lite större och är tänkta att stå på utegården eller altanen. Tre granar har vi sålt i dag och sedan starten veckan före första advent cirka 20 stycken. Den 17 december börjar vi sälja granarna som ska stå inne, upplyste han.

David Shearer från scoutkåren lockade med granar som han menade lämpade sig för att pryda altanen eller utegården.

Scoutkåren har för närvarande cirka 35 medlemmar och intäkterna från försäljningarna kommer väl till pass för att finansiera lägervistelser och inköp av typiska scoutgrejer som exempelvis tält.

Hembygdsföreningens ordförande Erik Andersson berättade att julmarknaden ger ett viktigt ekonomiskt tillskott till föreningen.

Betydligt fler medlemmar, kring 250 stycken, har hembygdsföreningen och ordföranden Erik Andersson berättade att denna eftermiddag var 25 – 30 av dem i tjänst.

– Brutto får vi in 30 000 till 40 000 kronor på julmarknaden och det är ett viktigt bidrag som vi använder till driften av Gammelgården. Under året har vi ju även andra arrangemang men den enskilda del som ger mest pengar är de procent vi får på bordshyran från loppisen (som pågår här från tidig försommar till höst).

Tomten Lars-Olof Olsson bjöd besökarna på karameller och åtgången var enorm.

Att det var rejält folkligt på Gammelgården denna eftermiddag illustrerades kanske bäst av "tomten" Lars-Olof Olssons kommentar.

– Tomten bjuder alla barn på karameller och det har gått åt en hel Konsumkasse. Det har varit många stora barn här i dag.

Möjligen var julmarknaden på Gammelgården säsongens sista i Västerbergslagen. Många tog chansen att

Mer läsning

Annons