Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt ovetande om jobblöfte

/
  • Okänt för nya regeringen. S-regeringen erbjöds nya ABB-jobb Jacob Wallenberg och Michael Treschow och håller ABB:s jobb- och miljöargument efter en grundlig genomlysning är statsminister Fredrik Reinfeldt (m) intresserad av ny teknik.

Annons

Den 24 maj 2005 gjorde ABB:s styrelseledamöter Jacob Wallenberg och Michael Treschow något mycket ovanligt. De skrev ett brev till den förra regeringen Persson och begärde regeringens stöd till ett fullskaleprojekt som ska demonstrera HVDC Light i Sydlänken, alternativet till en traditionell 400-kilovoltslinje mellan Hallsberg och Skåne.

2 000 nya jobb i företrädesvis Ludvika och Karlskrona bedömer Wallenberg och Treschow som möjligt. De räknar därefter att ABB kommer att försvara de nya jobben med att var 10:e månad ta lika stora projekt. Varje ny exportorder bedömer de kommer att ge 1 800 årsarbetstillfällen.

Jobb bet inte på den förra regeringen så Svenska Kraftnät har ännu inte fattat något beslut om tekniken i Sydlänken.

- Det brevet kände jag inte till och jag kan inte heller detta infrastrukturprojekt, sa statsminister Fredrik Reinfeldt i samband onsdagens besök i Ludvika.

ABB har hävdat HVDC-markkablarna som en stor miljöinvestering som spar skog och mark och därmed ger ett väsentligt bidrag mot växthusgaserna. Detta argument har påhejats av LRF.

Reinfeldt har satt upp kampen mot växthusgaserna på sin agenda.

- Jag vet att man ofta hävdar att en teknik ska vara si och så bra. Det får man naturligtvis grundligt kontrollera. Om det är samt så är det ett gott motiv att använda kabelteknik i de stora infrastrukturinvesteringar vi står inför, säger statsministern.

Mer läsning

Annons