Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Proffsig film om den unge Dan och dagens flyktingar

Den i Ludvika inspelade och producerade filmen "En film om flykt & svalor" hade galapremiär i Bio Star på måndagskvällen.
En proffsig film som knöt ihop ödet för skalden Dan Andersson med historien om de flyktingar som kommit till Ludvikatrakten på senare tid.

Annons

På måndagskvällen var det galapremiär i Bio Star för

Den knappt halvtimmeslånga filmen börjar hemma hos Dan Anderssons föräldrar. Året är 1902 och pojken, som ännu heter Daniel, ska som 14-åring fara till Amerika i hopp om att hitta en bättre framtid för familjen.

Tillsammans med sin far Adolf vandrar han från hemmet i Grangärde finnmark och sätter sig på tåget mot Göteborg för att så småningom nå det förlovade landet.

Plötsligt byter filmen fokus till nutid och tittaren får i intervjuer möta tre ungdomar, två killar och en tjej, som de senaste åren slagit ned sina bopålar i Ludvika. Som 18-årige Faisal Safi som kom hit från Afghanistan 2015 och nu går på naturvetenskapliga programmet på gymnasiet och siktar på att bli civilingenjör.

I filmen medverkar också bland andra paret Åsa och Jan Anger som med stor entusiasm tagit sig an den frivilliga uppgiften som språkvänner.

– Man får väldigt mycket förståelse för hur det är att som nyanländ komma till Sverige, säger Jan Anger.

Lasse Nohrstedt fungerar som intervjuare i filmen och har också skrivit manuset. Han berättar att det är Ludvikaföretaget Wizworks Studios som svarat för filmandet medan de tre huvudrollerna spelas av Michael Toivo, My Carlsson och Konrad Skilström, där den senare spelar den unge Daniel Andersson.

– Vi började spela in i juli och var klara första veckan i september. Sedan har det varit en massa jobb med klippningen men det har varit skitroligt. Projektet har kostat 250 000 kronor och finansierats med pengar från det extra statsbidrag kommunen fick i fjol, berättar han.

Ett hundratal personer fanns på plats vid galapremiären och redan i morgon tisdag ska filmen visas för representanter från alla dalakommuner, länsstyrelsen och Migrationsverket som då har en träff i Ludvika. Därefter kommer den att visas i samband med arbetsplatsmöten på kommunala förvaltningar och i anslutning till politikernas sammanträden.

Men Lasse Nohrstedt och den andra projektledaren, Yvonne Jacobsson, bör allt se till att även ordna med allmänna visningar. Det är filmen värd.

En allmän visning blir det dock, och det är i samband med filmfestivalen i Folkets hus nu på lördag den 22 oktober. Filmen visas klockan 11.

Någon kanske undrar över det där med "svalor" i filmens titel. Svalor brukade de kallas, de unga pojkar skickades i väg till Amerika i jakten på ett bättre liv för sig själva och sina familjer.

– Familjen Andersson skulle ha fått tillgång till bra mark i Minnesota men blev lurade av skojare. När Dan kom dit upptäckte han att det var mest obrukbar sumpmark. Han skrev hem och Adolf såg till att han kunde återvända hem.

– Så hade det inte varit för de där skojarna så hade man kanske varje år firat Dan Anderssons minne i Minnesota och inte i Ludvikatrakten, förmodar Lasse Nohrstedt.

Mer läsning

Annons