Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pristagarna klara - stora Dan Andersson priset går till Dan Viktor Andersson

Stora Dan Andersson priset går i år till vissångaren, låtskrivaren, musikern och konstnären Dan Viktor Andersson. Dan Andersson Sällskapet ger vidare Gunde Johansson priset till Solveig Ternström och Lilla Dan Andersson priset till Johan Axel Sandström. Som brukligt sker prisceremonierna under Dan Andersson veckan.

Annons

Det stora priset delas sedan 1963 ut till diktare, författare och kulturarbetare vilkas verk har frändskap med Dan Anderssons verk och andan i dessa eller till personer som förtjänstfullt bidragit till att skapa kunskap och förståelse för Dan Anderssons liv och författargärning.

Dan Andersson Sällskapet skriver i ett pressmeddelande:

– Dan Viktor tillhör den absoluta elitserien av modern svensk visdikt och hans betydelse för den svenska musikscenen kan inte nog understrykas. Dan Viktor får priset för sina rika musikaliska tolkningar av Dan Anderssons diktning och för sin stora betydelse för utvecklingen av den svenska nutida vistraditionen och dess ständigt nya utövare.

Dan Andersson-veckans avslutning äger alltid rum på tunet vid stugan i Skattlösberg, där finnmarkens diktare en gång bodde med sin familj.

Gunde Johansson priset har funnits sedan 2002 och går till den eller de personer som på ett positivt, lyhört och ett utåtriktat sätt arbetar i Gunde Johanssons anda i ord och ton till en bred allmänhet.

Den som får motta årets Gunde Johansson pris är skådespelaren, regissören och manusförfattaren Solveig Ternström.

– Hon får priset för sin mångåriga konstnärliga gärning och för att hon är en så allsidig ambassadör för kulturen i Värmland, alltid aktuell och både bakåt- och framåtblickande. På ett positivt, lyhört och utåtriktat sätt arbetar hon i Gunde Johanssons anda, skriver Dan Andersson Sällskapet.

Dan Andersson Sällskapet och Roomi stiftelse instiftade 2014 ett nytt pris, Lilla Dan Andersson-priset, för att uppmuntra nya och oetablerade kulturarbetare.

I år är det musikern och vissångaren Johan Axel Sandström som hedras med det priset. Han bor i Lindesbergs finnmarker, inte långt från Dan Anderssons hemtrakter.

– Han får priset för sina stämningsfulla och passionerade uttolkningar av bland annat Dan Anderssons dikter. Johan Axel Sandström förvaltar kulturarvet från finnmarken och håller dikten och vissångtraditionen levande i en tid där mycket medialt fokus är riktad mot storstaden, skriver Dan Andersson Sällskapet.

Pristagarna får ta emot sina hedersutmärkelser under Dan Andersson-veckan som pågår i Ludvika och omgivande finnmarker vid månadsskiftet juli-augusti.

Mer läsning

Annons