Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker säger nej – brandkåren får klara sig med gamla bilar

Inför 2017 har räddningstjänsten och politikerna i räddningsnämnden begärt att få investera i en ny släckbil och dito tankbil. Men det blir det inget av med, meddelar majoriteten i kommunstyrelsen.

Annons

2009 visade numera pensionerade brandmannen Lars-Erik Arnberg upp en av räddningstjänstens 30 år gamla bilar som skulle säljas. Nu har räddningstjänsten ännu äldre fordon som man gärna skulle vilja bli av med.

– Vi avvaktar med det eftersom vi under 2017 kommer att utreda och besluta om vi ska gå med i räddningstjänsten Dala Mitt från 2018, säger kommunalrådet Leif Pettersson (S).

Räddningstjänsten vill byta ut en 32 år gammal släckbil och en 40 år gammal tankbil. Önskemålet motiveras med att släckbilen saknar modern utrustning medan utrustningen till tankbilen inte är funktionell och dessutom sliten.

Vid kommunstyrelsens möte i veckan valde man representanter från Ludvika som under 2017 får sitta med i Dala Mitts styrelse som adjungerande ledamöter. Som ordinarie valdes Leif Pettersson och Björn Flinth (S) och som ersättare Moderaterna Håge Persson och Magnus Erbing.

Det mesta talar för att Ludvika blir medlem i Dala Mitt, där i dag kommunerna Falun Borlänge, Gagnef och Säter ingår. Ludvikas nuvarande samarbetspartner Ljusnarsberg har planer på att gå med i räddningskåren i Närke.

– Medlemskap i Dala Mitt är för närvarande det skarpa spår vi arbetar efter. Känslan är att vi i framtiden behöver tillhöra en större organisation på räddningstjänstens område, säger Pettersson.

De nya bilar som räddningstjänsten vill ha beräknas kosta sammanlagt 7,6 miljoner.

Mer läsning

Annons