Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker om sopkostnaden: "fullkomligt oacceptabelt"

Hur är det möjligt att tjänstemän kan beräkna kostnaden för nya sopsystemet till 30 miljoner – för att ett år senare "uppskatta" den till 50 miljoner?
Det undrar Centern starke man Jan Karlsson som i skarpa ordalag ifrågasätter tjänstemännens räknearbete.

Annons

Jag trodde att kalkylen på 30 miljoner låg något så när nära verkligheten, säger en kritisk Jan Karlsson (C).

– Är det så att kostnaden nu plötsligt visar sig öka från 30 till 50 miljoner så är det fullkomligt oacceptabelt. Som politiker måste man kunna lita på att tjänstemännen lägger rätt siffror på bordet. Man förutsätter att deras beräkningar ligger väldigt nära verkligheten.

Jan Karlsson satt med vid sammanträdet med samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott där man godtog förslaget om införande av det nya sopsystemet. Vid mötet sades ingenting om de nya beräkningarna om kraftigt höjda kostnader.

Samhällsbyggnads ordförande Åsa Wikberg (MP) vill framhålla att det var viktigt att få med den stora investeringen i den flerårsbudget som kommunfullmäktige antog hösten 2015. Då beslutade man att anslå 28 miljoner i 2017 års budget och två miljoner i 2018 års budget.

Men varifrån kom beräkningen om att det skulle kosta 30 miljoner?

Så här skriver Wikberg i mejl till tidningen:

"Den post som fanns med i investeringsplanen utgick från kalkylen från Härnösands kommun. I samband med att man började utreda det här alternativet ville man snabbt lyfta in investeringen i den långsiktiga investeringsbudgeten, och för att få något att gå på utgick man från Härnösands kalkyl, eftersom kommunerna är ganska lika varandra."

Åsa Wikberg fortsätter:

"Sedan kommer du säkert fråga mig varför investeringen var så mycket billigare i Härnösand. I Härnösand har man nu, några år efter införandet, sett att man räknat lite lågt, och fått göra tilläggsinvesteringar i efterhand."

Tidningen ringde Joakim Nordkvist som är affärsområdeschef vid återvinningen i Härnösand och bad honom berätta om budgeten för nya sopsystemet.

– Ursprungsbudgeten var på 28 miljoner men hamnade på 30 miljoner och huvudorsaken till fördyringen var att vi investerade i en gasdriven lastbil. Därefter har vi fått investera ytterligare fyra miljoner och det beror på att vi införde den miljöstyrande taxan. När den nya taxan infördes ville väldigt många ha flerfackstunnor och vi fick beställa ytterligare 1 300 par tunnor, något som vi inte hade räknat med från början.

Således en totalkostnad på 34 miljoner för en kommun med 25 116 invånare att jämföra med Ludvikas invånarantal på 26 557.

Det är stor skillnad på 34 eller 50 miljoner?

– Det är olika förutsättningar för olika kommuner. I Ludvika kanske man har mycket mera landsbygd än Härnösand, man kan ha längre till en förbränningsanläggning och man kan ha svårare att få avsättning för återvunnet material, säger Joakim Nordkvist som möjliga förklaringar.

Mer läsning

Annons