Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Haugland begärde hjälp av IF Metall för HVDC i Sydlänken

/

Annons

- Vi håller med ABB om Sydlänken och förstår inte att beslutet inte är fattat för flera år sedan. Vi tycker att Svenska Kraftnät ska ta sig i kragen och göra något av teknikens unika möjligheter.

- Vi från IF Metall uppvaktade den förra regeringen och jag ska nu begära att få uppvakta regeringen. Jag vill helst träffa ansvarig minister och föra ett samtal för HVDC i kabel har alla positiva komponenter man kan tänka sig. Nya svenska jobb, det spar på miljön, tryggar elsäkerheten och vi anser att man kan räkna hem det rent samhällsekonomiskt. Men om regeringen är talbar vet vi inte än men jag ska försöka, säger förbundsbasen Sefan Löfvén.

IF Matallbasen på ABB Rolf Häggman är upprörd över att Svenska Kraftnät låtit Siemens komma ikapp svensk industris tio åriga försprång.

- Vi behöver en referensanläggning för sedan kommer exporten och i HVDC Light så är det 80 procent svenskt innehåll.

Den andra problematiken som klubben på ABB och chefen Haugland tog upp var problemen med den nya tunga transformatorexporten som kommer med den nya ultahögspända tekniken.

- Jag ska nu sätta mig in i det och kontakta Banverkjet. ABB:s export från Ludvika är mycket viktig för landet. Jag är dessutom övertygad om att fler företag i Bergslagen kommer att få nytta av bättre spårförbindelser till exporthamnen, säger Löfvén.

På förmiddagen träffade förbundsbasen mängder av medlemmar när han under 2,5 timmar vandrade runt och diskuterade avtal och löner ute på verkstadsgolvet och träffade IF Metallmedlemmar i Transformers stora fikarum och många kvinnor vid mättransformatorenheten. Också vid grupp- och klubbstyrelseträffen blev det hårda ord om avtalet.

Nu ville inte Stefan Löfvén lägga sig i de lokala förhandlingarna men han tycker att det finns ett extra lokalt utrymme.

NLT redogör för att civilingenjörerna på ABB förväntar sig 7.9 procent i årets löneöversyn och frågan är om metallarna ska förvänta sig lika mycket i procent eller kronor.

- Arbetarna ska ha sin rättmätiga del. Avtalet ger 2000 de kommande tre åren och jag tycker att det är okej med mer till lägre avlönade..

- Vi behöver 1500 till 2000 kronor för att ta igen det Bertil Nordqvist civilingenjörer förväntar sig, sa klubbordförande Rolf Häggman som framförde önskemål om lokal strejkrätt.

Men på den punkten lyssnade inte Stefan Löfvén.

Mer läsning

Annons