Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oväntat nej till före detta förskolelokal

Kommunen ger sig själva avslag på ett tidsbegränsat bygglov att ändra användningen av före detta bibliotekslokalen i Lingongården, Ludvika Gård, till förskola. Oväntat därför att lokalen tidigare använts som just tillfällig förskola.

Annons

Beslutet i Myndighetsnämnen miljö och bygg är anmärkningsvärd på två vis. Dels för att en kommunal nämnd sätter stopp för en annan nämnds (social och utbildnimngsnämndens) behov av förskolelokaler, men också för att just denna lokal bevisligen tidigare har dugit just för förskoleverksamhet.

Det senare faktumet har nämnden inte ens nämnt i avslaget.

Att kommunala Ludvikahem nu inte får tillfälligt lov att för att hyra ut före detta bibliotekslokalen i Lingongården till förskoleverksamhet grundar miljö och bygg på att området vid Ludvika Gård är markerat för"centrumändamål". Sådan markering betyder handel, gym, kontor, hotell eller liknande.

För tillfälligt bygglov behöver ändå inte alla förutsättningar i plan- och bygglagen vara uppfyllda.

Då resonerar miljö och bygg, efter nya starkare riktlinjer från Boverket, att sökandet inte visat att man lösts barns behov av fri-/lekytor utomhus vid Lingongården. Därför anses byggnaden vara olämplig för små barn. Direkt utanför dörren kan förekomma flyttbilar, ambulans och liknande utan staket som skyddar barnen.

Mer läsning

Annons