Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Öppet fält vore bäst"

/
  • Utbyggda Spendrups. De rosafärgade partierna visar var Spendrups kan byggas ut. Antingen sker det i folkparken eller på Skakelbacken, mellan Källfallet och industrihusen i området.

Annons

Spendrups har som mål att på sikt mer än fördubbla produktionen i Grängesberg. Dagens årsproduktion på 170 miljoner liter dryck ska öka till 400 miljoner.

För att klara det måste bryggeriet få större ytor och kring detta har kommunen och Spendrups diskuterat i ett års tid. På ett tidigt stadium slog Spendrups fast att ett övertagande av nuvarande folkparken vore den enklaste lösningen. Som andrahandsalternativ nämndes Skakelbacken på andra sidan riksvägen och järnvägen.

Skissen här intill visar var utbyggnaderna kan ske. De nya byggnaderna, rosafärgade på kartan, får ytor på 19 000 kvadratmeter oavsett om Skakelbacken eller folkparksområdet blir byggplats. Om planerna sätts i verket blir byggnaderna ungefär tre gånger så stora som plockcentralen som byggdes 2005. Den mäter 6 600 kvadratmeter.

Avsikten är att byggnaderna främst ska nyttjas för lagerändamål medan produktionsdelen blir kvar på nuvarande bryggeriområde.

- Det gemensamma arbetet med kommunen pågår fortfarande. Båda alternativen har för- och nackdelar. Väljer vi folkparken så är vi ändå begränsade genom närheten till bostadsområdet (Kyrkbacken), säger Gunnar Svensson.

- Och Skakelbacken har nackdelen att järnvägen och riksvägen ligger mellan det området och bryggeriet.

Gunnar Svensson fortsätter:

- Som på många andra håll började Spendrups som en liten industri och ingen tänkte på hur man skulle lösa det om industrin växte och blev större. Det bästa för oss som bryggeriföretag vore naturligtvis om vi hade tillgång till ett stort öppet fält där vi kunde bygga ut åt alla håll, utan begränsningar.

Jan-Erik Eriksson, planeringschef vid kommunen, berättar att man träffat företrädare för Folkets park-föreningen och i dagarna även ska träffa bostadsrättsföreningen Kyrkbacken.

- Det är klart att de i parkföreningen helst ser att utbyggnaden sker på Skakelbacken, det är väl naturligt. Men de har också förståelse för att det är viktigt för Grängesberg som samhälle att Spendrups ges möjligheter att utvecklas, säger Eriksson.

Vare sig Eriksson eller Svensson vill i dag säga vilket alternativ det lutar åt. Eriksson menar att en sammanvägning måste göras av olika faktorer, exempelvis vilka kostnader det handlar om, vad som är bäst för företaget "och självklart vad det blir för omgivningspåverkan".

- Vi är verksamma på flera orter så på Spendrups karta finns mer än bara Grängesberg. Det är möjligt att vi kan hitta andra lösningar men det är de här två alternativen vi nu diskuterar med kommunen, svarar Gunnar Svensson.

Mer läsning

Annons