Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ölhandlare rasar mot skatteverket

Annons

"Varken vi eller fraktbolaget lämnar listor till tullen. Enligt Tysk lag är vi inte heller skyldiga att göra detta. Det är endast du som kund och vi som har informationen att en beställning existerar".

Så står det i ett utdrag ur det tyska företagets nyhetsbrev. Det har skickats ut efter rapporteringen om att Skatteverket kräver svenskar som köpt alkohol via internet på alkoholskatt.

- Det vore tjänstefel och totalt vansinnigt av oss att hävda att vi har uppgifter utan att också ha dem. Vi har uppgifter, och kan hämta fler också.

Det säger Niclas Rönnberg, chef för Skatteverkets enhet för alkohol och tobak i Ludvika när han får nyhetsbevet uppläst för sig.

- Det är många delar som inte stämmer med verkligheten i det där brevet. Och det finns flera exempel på uttalanden från bolag som försöker vrida och vända på vad som egentligen gäller, fortsätter han.

I nyhetsbrevet står också:

"Det är ingen person som har krävts på skatt förutom de som frivilligt har anmält att man vill betala skatt [...] Sanningen är att det finns inga uppgifter alls. En riktig rövarhistoria är det, allt för att skrämmas".

Uppgifterna får Skatteverket genom avtal med de utländska myndigheterna. Så kallade handräckningsavtal som Sverige har med flera EU-länder i dag.

- Det är alltså inte vi som tar fram uppgifterna. Det gör de tillfrågade länderna utifrån sina egna lagar och regler. Vi har skickat iväg ett hundratal förelägganden nu, och fler blir det efter semestern, säger Niclas Rönnberg.

Antalet kunduppgifter säger Niclas Rönnberg i dagsläget är fler än 6 000. Och då är inte den information som Skatteverket kan tänkas få genom tullens 7 000 tillslag inräknade.

- Det är bara svenskar som hört av sig till mig om det här. En del skäller, andra ifrågasätter vilka uppgifter vi kan ha. De flesta är anonyma, men en del frågar helt öppet via mail hur de ska göra rätt för sig också, säger Niclas Rönnbäck.

När NLT ringer till det tyska företaget blir beskedet att de inte har tid att svara på några frågor.

Mer läsning

Annons