Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Oförskämt behandla äldre så här"

/
  • Behåll Pluto. Anita Muhs, 76 år, tycker inte om beslutet att slå igen dörrarna för restaurangen. Beslutet drabbar många av de äldre som äter där varje dag. – Det är oförskämt att behandla äldre så här, säger Anita Muhs bestämt.  Foto: Gunne Ramberg

Annons

Vård- och omsorgsförvaltningen måste spara åtta miljoner kronor. En av åtgärderna blir att stänga restaurangerna vid Marnäsliden och Pluto. Den senare beräknas bespara kommunen 316 000 kronor per år. Men Anita Muhs vill ha restaurangen kvar för de äldres skull:

- Jag tycker det är botten att de alltid ska spara in på de äldre. Det är inga rika människor som går dit och jag är en av dem. Jag har inte råd att äta ute varje dag, säger Anita Muhs.

Restaurangen har matservering två timmar om dagen. Under den tiden tas i regel mellan 30 till 45 äldre matgäster emot. Det är för deras skull Anita Muhs reagerar.

- Det här är en ljusglimt för många som är ensamma. Vad är det för människa som bestämmer sådant, de skulle leva så ett tag för att se hur det är, säger Anita Muhs.

Birgitta Boman, enhetschef inom förvaltningen för vård och omsorg ger följande kommenterarer:

- Det är ett beslut som nämnden tagit om att vi måste spara. Vi får istället hänvisa till de andra restaurangerna. Närmast ligger väl Lingongården en kilometer bort ungefär.

Dit tror Birgitta Boman att majoriteten av de äldre kommer att kunna ta sig också. Hon föreslår också möjligheten att få måltider distribuerade till dörren - i en matlåda som värms i microugn.

- Någon kommer väl att drabbas, men det finns ju andra alternativ. Kan man gå på sina ben får man väl gå ut på sta'n och äta, säger Birgitta Boman.

Mer läsning

Annons