Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt hemlighetsmakeri

/
  • Håller tyst. Maria Pettersson tänker inte offentliggöra namnen på dem som skickar in intresseanmälningar angående tjänsten som näringslivschef. Detta trots att det i flera domar slagits fast att sådana handlingar är allmänna.

Annons

Den här gången gäller det tjänsten som näringslivschef. Senast fast anställde på tjänsten var Jan Björnehaag, som tvingades att sluta i början av maj i fjol.

Uppgörelsen innebar att Björnehaag tillförsäkrades drygt 31 månadslöner med ett sammanlagt belopp på 1 312 765 kronor.

Nu väljer kommunen att lägga ut cirka 200 000 kronor på rekryteringen av en ny chef. Närmare 100 000 kronor får stockhomsbaserade bolaget Source Recruitment Nordic AB för att de hanterar rekryteringen medan det i övrigt rör sig om annonskostnader.

Syftet med att låta ett företag sköta inledningsfasen av rekryteringen är att det inte ska komma ut i offentligheten vilka som är intresserade av tjänsten.

- Det är alltid bekymmersamt med tillsättningar. Personer som söker tjänster och det blir offentligt blottar sig för sin arbetsgivare. Det kan bli lite knepigt om personen inte får jobbet utan blir kvar hos sin gamla arbetsgivare, resonerar kommunalrådet Maria Pettersson (s).

Kammarrätten har i två domar slagit fast att ansökningshandlingar, liksom så kallade intresseanmälningar, är allmänna handlingar. I det ena fallet gällde det Ludvika kommun som gjorde fel när man 2003 hemlighöll sökande till tjänsten som social- och utbildningschef. Det andra fallet rörde Ludvikahem när bolaget i fjol sökte ny vd.

Maria Pettersson klargör att kommunledningen den här gången noga tänkt sig för och att man anser sig ha stöd för att hemlighålla namnen på kandidaterna.

- Det ska inte bli något tjafs om att vi gjort fel. Det ska vara rätt och riktigt hela vägen. Det här företaget ska sköta rekryteringsprocessen åt oss. Vi har köpt den tjänsten. I slutändan hoppas jag att vi får ett eller två namn att gå vidare med och de ansökningarna blir offentliga handlingar.

- Jag är ingen kontaktperson men det är klart att jag kommer att svara på frågor om någon ringer.

- Det är inte lika känsligt med sådana tjänster. De flesta som söker sådana tjänster, framför allt till vård- och omsorg, jobbar redan i den offentliga sektorn. Privatanställda som söker andra jobb vill inte att det blir offentligt. Nu när vi har gjort så här hoppas jag att fler söker tjänsten som näringslivschef.

Mer läsning

Annons