Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt bibliotek i Grängesberg nästa år

Planerna på nytt bibliotek i Grängesberg har nu avancerat så långt att kommunen står i begrepp att ta in anbud på jobben.

Annons

Ingvar Henriksson, Monica Åhlén, Anna-Lena Andersson och Ulla-Britt Mikaelsson meddelade strax före valet 2014 att Socialdemokraterna ville flytta biblioteket till stationshuset och bygga om kommunalhuset till trygghetsboende. Hösten 2017 kan nya biblioteket invigas men när äldrelägenheterna är inflyttningsklara är osäkert.

– Ja, förutsatt att anbuden ligger rätt ekonomiskt så räknar vi med att ombyggnaden kommer i gång under senvintern. Ombyggnaden beräknas pågå i fyra, fem månader så senast nästa höst ska nya biblioteket kunna börja användas, säger Ulf Rosenqvist, vd vid kommunala fastighetsbolaget.

Som DT tidigare skrivit var det Socialdemokraterna med ordföranden Ingvar Henriksson (S) i spetsen som ett par dagar före valet 2014 kom med löfte att flytta biblioteket från kommunalhuset till stationshuset. Förhoppningen var då att ombyggnaden vid järnvägsstationen skulle starta redan våren 2015.

Partiet meddelade också att när biblioteket väl flyttat ut så ville man gå vidare och bygga om kommunalhuset till lägenheter för äldre.

– Men innan det kan ske så måste detaljplanen göras om eftersom gällande detaljplan inte tillåter bostäder i kommunalhuset. Enligt liggande förslag blir det tio lägenheter i kommunalhuset, säger Rosenqvist.

Med tanke på att det krävs ny detaljplan kommer det väl att ta minst ett par år innan lägenheterna står klara?

– Ja, men det kan också gå snabbare. Det vet man aldrig, påstår fastighetsbolagets direktör.

När det gäller biblioteket kommer det att få utrymme på 200 kvadratmeter, i den del av stationshuset som förr användes för godsmottagning. Vad ombyggnaden av stationshuset kan kosta vill Rosenqvist inte yppa, då han inte vill ge anbudsgivare den fördelen.

– Men det som ska göras är att flytta en del väggar, måla om, sätta upp ny belysning med mera.

Mer läsning

Annons