Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya plan för vården i Västerbergslagen

/
  • Nöjd ordförande. I det inledande arbetet med verksamhetsplanen har alla fått ge och ta. Vi har engagerade nämndledamöter, säger en belåten Birgitta Granström (s). Foto: Gunne Ramberg

Annons

- Flera av oss är nya i nämnden och därför börjar vi från grunden med en ny plan. Först ska vi göra en plan som gäller i år och i höst en mer långsiktig plan för perioden till och med 2010.

Det säger Birgitta Granström (s) som är ordförande i Västerbergslagens hälso- och sjukvårdsnämnd med fem ordinarie ledamöter och lika många suppleanter.

Politikerna i nämnden har ingen reell makt vad gäller sjukvårdens budget och kan inte heller direkt besluta om landstingets organisation i Västerbergslagen.

Nämndens medlemmar ser sig som befolkningsföreträdare. Man vill bidra till att utveckla hälso- och sjukvården i Västerbergslagen och arbeta för att allmänheten ska få förtroende för nämnden.

Som en väsentlig del i nämndens arbete nämns att hålla kontakter med allmänheten via pensionärs- och handikapporganisationer och sammanslutningar som Hjärt- och lungsjukas förening.

- Men det är viktigt att vi även når andra grupper i samhället, exempelvis föräldrar med småbarn och tonåringar, framhåller Gun Andersson (c).

Nämnden ser redan fram emot den rapport över hälsoläget bland befolkningen i Västerbergslagen som väntas offentliggöras i höst.

Landstinget tar via enkäter in uppgifter från omkring 10 000 masar och kullor varav flera hundra i Västerbergslagen. Rapporten förmodas förmedla viktig och relevant information om hur befolkningen mår och aktuellt behov av hälso- och sjukvård.

Fakta: Målen i verksamhetsplanen

Nämnden ska:

Utveckla former för kontakter med befolkningen.

Inhämta kunskap om befolkningens hälsoläge och behov av hälso- och sjukvård.

Bidra till en förbättrad hälso- och sjukvård.

Arbeta för att befolkningen ska känna till och ha förtroende för hälso- och sjukvårdsnämnden.

Ha god kontakt med hälso- och sjukvårdens verksamheter.

Samverka med kommuner, landsting och andra välfärdsaktörer så att samhällets resurser nyttjas mera effektivt.

Mer läsning

Annons