Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya ludvikaläkare kanske på plats till hösten

Annons

Det var i slutet av april som landstingsstyrelsen tog beslut om att göra en upphandling för norra vårdcentralen. Planen är att ta in anbud från ett antal av det 15-talet stafettläkarbolag som landstinget i dag har ramavtal med.

- Vi har försett landstingets upphandlingsenhet med en kravspecifikation. Det viktigaste kravet är kontinuitet, det vill säga det ska vara så få läkare som möjligt som delar på de fem tjänsterna. Vi vill ha doktorer som engagerar sig i vårdcentralens rutiner, kvalitetsfrågor och utveckling i stort, betonar Beronius.

Sedan flera år är det inhyrda stafettläkare som håller uppe verksamheten. Det var länge sedan det fanns fast anställda läkare på vårdcentralen.

Beronius har de senaste åren haft möjlighet att hyra in stafettläkare för motsvarande fyra heltidstjänster. Ett problem har varit att många läkare kommit och gått vilket medfört att återkommande patienter ofta fått träffa olika läkare från gång till gång. I år har det dock fungerat bättre med färre läkare, enligt Beronius.

- Det som skiljer den nya upphandlingen från nuvarande situation är att det blir fler tjänster på vårdcentralen och att vi avser att skriva avtal för en längre period, troligen fyra år. Arbetsmiljön för läkarna blir bättre genom att de har fler kollegor på vårdcentralen.

I fjol var kostnaden för stafettläkarna på norra 5,7 miljoner kronor. Med fler tjänster lär kostnaderna bli högre i framtiden men Jens Beronius har förhoppningar om en "ekonomiskt fördelaktig uppgörelse" eftersom avtalet sträcker sig över flera år.

- Jag tror att chanserna är ganska goda att det lämnas in ett antal anbud.

Vad som händer om det inte kommer in några anbud är oklart. Nuvarande avtal med Svensk Närsjukvård går ut den 30 september.

De borgerliga har föreslagit att verksamheten vid hela vårdcentralen upphandlas. Bland annat med motiveringen att det blir lättare att hitta en intressent om förutsättningen är att vårdcentralen får drivas relativt självständigt gentemot landstinget. Ett förslag som hittills bestämt har avvisats av majoriteten i landstinget.

Mer läsning

Annons