Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya kraftverket byggs med bibelkunskap

/
  • Biblisk kraft. Ludvikas nya kraftverk förses med ett sugrör vid utloppet som gör att man kan få ut mer kraft i det nya kraftverket. Bibelkunskap som inte fanns när det gamla kraftverket byggdes för över hundra år sedan.

Annons

Vb Krafts Tommy Hjort förklarar att sugrörets funktion finns omskriven i bibeln där prästerskapet efter Nilen ägde och sålde vattnet till bönderna via runda hål. Ju större hål desto mer vatten och så blev det dyrare. Bönderna kom då på att om de satte en tratt till hålet så kunde de suga ut större volym vatten.

- När Ludvika kraftverk byggdes för över 100 år sedan fanns inte den kunskapen. Bibelkunskapen om sugrörsprincipen återupptäcktes av Nasa på 1950-talet och används idag i alla kraftverk, säger Hjort.

Inom kort kommer en ännu större kran till Ludvika som är på 450 ton och då ska taket på Ludvika kraftverk lyftas av och in lyfter man den nya vattenkraftsturbinen från Kössler Turbinen och generatorn Lloyd Dynamoverke i Österrike.

- Vi har byggt en fångdam nedströms kraftverket så att vi ska kunna bygga om kraftverket. I slutet av september ska vi ta kraftverket i drift. Vattnet, 24 kubikmeter i sekunden med 17 meters fallhöjd som förut kommer i framtiden att tas i ett rör på 3,7 meters diameter ned till den sexbladiga turbinen. För att ge extra skjuts på vattnet så smalnas röret av i etapper till 2,12 meters diameter.

Fram tills idag har Ludvikaforsens kraftverk haft dubbla aggregat. Det nya kraftverkets har högre verkningsgrad och ger mer elkraft än det gamla.

Den nya generatorn ska snurra med 273 varv i minuten och överskottsvärmen ska återvinnas och ge värme i det ombyggda kraftverket. Vb Kraft beräknar att ombyggnaden kommer att gå på 60 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons