Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny mätmetod gav intressanta fynd runt Mossgruvan

Annons

Kopparberg Mineral har med geofysiska mätningar söder om Grängesberg identifierat fem intressanta ovanligheter med en sammanlagd längd på 3 kilometer. Endast ett av mineralstråken är begränsat i längden. Det är just sådana ovanligheter som får hjärtat att slå extra slag när man är geolog.

Det är sulfidmalmer med naturligtvis järn men också med innehåll av koppar och andra basmetaller. Tidigare har man hittat tecken på volfram runt Mossgruvan.

Det är fynden som gör att man utvidgar inmutningen.

Tidigast i oktober vill man berätta mer om vad man hoppas på förklarar vd Thomas Lundgren i Kopparberg Mineral.

- Vi har undersökt med elektromagnetisk teknik, en geofysisk mätmetod. Då har vi hittat dessa anomalier som ser mycket intressanta ut. Vad dessa innehåller får vi se senare när vi borrar. Men det är orsaken till att vi hos bergmästaren ansöker om ytterligare undersökningsområde.

- Att man ser dessa saker nu beror på nya undersökningsmetoder. Att vi hittat något kan bero på att ingen tidigare gått över området med elektromagnetiska mätmetoder säger Lundgren som har ett förflutet i Scanmining som också hittat fyndigheter fast med en annan metod.

- Initialt, ungefär i det läge som Kopparberg Mineral nu befinner sig i, hade vi en annan metod. Vi tog moränprover över hela Sverige, gjorde små gropar och tog kemanalys på dem och räknade oss tillbaka enligt en metod. Där vi gjorde intressanta fynd gick vi in och borrade. Det var så Blaikenfyndigheten hittades.

- Här använder vi en annan metod och man hittar olika saker med olika metoder. Vår metod är en bra metod att hitta uppslag att gå vidare med, säger Thomas Lundgren.

Mer läsning

Annons