Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu slipper boende i Saxdalen koka vattnet

I mer än en månads tid har boende i Saxdalen tvingats koka dricksvattnet efter att personer blivit smittade av vinterkräksjuka genom vattnet. Men nu släpps kokningsrekommendationen helt.

Annons

I helgen släppte man på kokningsrekommendationen i vissa områden, och nu meddelar WBAB att man nu släpper helt på rekommendationen att koka dricksvattnet i Saxdalen, det efter förra veckans stora insats med spolning och klorering kring förskolan i Saxdalen. Efter insatsen har alla analyserade vattenprov varit godkända.

Läs mer [+]: WBAB om magsjukan i Saxdalen: "De som vill ha ersättning får höra av sig"

Under torsdagen lagades också en läcka på Limslagarvägen i Saxdalen.

– Den reparationen gick bra, vattenledningen hölls under tryck och vi bedömer att ingen ny förorening skedde, säger Tommy Norgren, VA-chef på WBAB, i ett pressmeddelande.

Nu slipper boende i Saxdalen koka vattnet. Foto: Christine Olsson/TT

Vattentanken som fanns uppställd i Saxdalen kommer nu tas bort. Däremot kommer den kloreringsmaskin som anslöts till vattenledningen förra månaden vara kvar ytterligare en tid.

– De som bor i Saxdalen kan en tid framöver uppleva en viss smak och lukt av klor i dricksvattnet. Det är ett normalt förfarande att använda klor i vattnet som en extra säkerhet, men nackdelen är förstås det där med lukt och smak, säger Ludvika kommuns miljöchef Göran Eriksson i pressmeddelandet.

Läs mer [+]: Magsjukan i Saxdalen – 35 kräver ersättning av kommunen

WBAB ska nu tillsammans med Ludvika kommun planera vidare för att förnya ledningsnätet främst på skolområdet och på Malbacken, platsen för den första stora läckan. Man ska också skicka ut en utvärderingsenkät till boende i Saxdalen.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons