Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska lasarettet byggas om

Annons

Ingrid Brodin vid Landstingsfastigheter fick i början av september ett i sammanhanget mycket betydelsefullt brev från landstingsdirektören Karin Stikå Mjöberg. "Förslagshandlig godkänd", var rubriken.

- Nu kan vi projektera och ta in anbud på ombyggnaden av våning tre(gamla vårdavdelningen ovanför nuvarande vårdavdelningar), konstaterar Brodin.

Där ska ungefär 900 kvadratmeter byggas om. Lokalerna anpassas för arbetsterapins och sjukgymnastikens verksamhet. Kostnad: flera miljoner kronor.

- De har i dag lokaler i entréplanet. I dessa lokaler plus det som tidigare var Oasen (totalt cirka 1 700 kvadratmeter) kommer barnmottagningen, barn- och ungdomspsyk och habiliteringen för både barn och vuxna att husera.

Därmed förverkligas idén om ett "barncentrum" på lasarettet. En idé som lanserades första gången redan 1995.

- Men här är det ännu inte formellt klart men jag ser inga orosmoln utan räknar med att få den förslagshandlingen godkänd inom kort. Vår avsikt är att rita båda planen samtidigt och när ombyggnaden av tredje planet startar tänker vi parallellt bygga om "Oasen" som står tomt, förklarar Brodin.

Tidplanen anger att habiliteringen kan flytta in i november 2011 och barn- och ungdomspsyk vid årsskiftet 2011 - 2012. Habiliteringen liksom barn- och ungdomspsyk finns sedan länge i lokaler vid Köpmansgatan i centrala Ludvika, vilka landstinget hyr av Ludvikabon Niklas Andersson. Hyreskontraktet går ut den 31 december 2011.

Av förhandlingsskäl vill Brodin inte gå ut med uppgifter om vad landstinget beräknar att dessa ombyggnader kommer att kosta. Det rör sig dock om flera tiotals miljoner kronor.

I landstingets planer ingår också att slå samman vårdcentralerna Norra och Solsidan i lokaler i lasarettets entréplan, att flytta vuxenpsyk till nuvarande Norra och att renovera vårdavdelningarna 2 och 3.

- Men där har det inte hänt så mycket, säger Brodin, och låter förstå att dessa ombyggnader av allt att döma ligger några år framåt i tiden.

Samma läge gäller för övrigt för Grangärde vårdcentral i Sunnansjö där man i några år pratat om att flytta vårdcentralen till kommunens äldreboende Solgärdet. Ingrid Brodin noterar att hyreskontraktet på nuvarande lokaler löper ut 2017.

Så det är inte så bråttom med flytten i Sunnansjö?

- Det beror på vem du frågar. Men jag tycker inte att det är någon fördel att sitta med dubbla hyror.

Mer läsning

Annons